Annabelle - Posedlá panenka nebo podvod?

Panenka Annabelle, kterou údajně získali při svých vyšetřováních manželé Ed a Lorraine Warrenovi, má být posedlá. Alespoň to manželská dvojice za svého života tvrdila. Je to však pravda?


Než se na tuto otázku pokusím odpovědět, v krátkosti představím její „zrod.“

Filmová verze Annabelle
Asi v roce 1970 dostala studentka Donna od své matky otrhanou hadrovou panenku. Ta se jí líbila tak moc, že si ji vzala do bytu, kde žila se spolubydlící. Po nějaké době panenka začala dělat takovej ten typickej nadpřirozenej bordel, typu pohybování se samovolně po domě, dokonce prý telekineticky poškrábala Donnina přítele.
Holky si z počátku mysleli, že si z nich někdo dělá legraci. Útoky však byly čím dál tím silnější, a tak se Donna rozhodla vyhledat pomoc u jednoho kněze. Kněz jí vyhověl a cítil, že se v jejich bytě "něco děje," a tak zkontaktoval manžely Warrenovy, což byli světoznámí lovci duchů, kteří poté přijeli a zjistili, že v panence je nějaká démonická moc, proto požádali kněze o exorcismus, který byl následně proveden v celém bytě.
Donna poté Warrenovy požádala, aby si panenku vzali sebou. Ti ji vyhověli, protože si mysleli, že ta entita mohla v panence zůstat a po cestě se radši vyhnuli dálnicím, kdyby měli pravdu.
Při cestě jim začaly blbnout brzdy a v několika okamžicích málem došlo k nehodě, a tak zastavili a panenku polili svěcenou vodou a udělali znamení kříže nebo nějaký jiný křesťanský rituál, aby to přestalo (proč to neudělali preventivně na začátku?). Panenku poté uložili ve svém muzeu s okultními předměty.
Okultní muzeum
Tohle byl tedy její „zrod.“ Hodně jsem to zkrátil, a to z důvodu, že je to pro tento článek zbytečné natahovat. Ještě tu máme jeden důležitý příběh.

Jednou přijel do okultního muzea mladý muž se svou přítelkyní, dopravili se tam na motorce. Poté, co si muž poslechl příběh Eda Warrena o panence, vzdorovitě vstal a začal bouchat na sklo vitríny s tím, že pokud panenka umí škrábat lidi na dálku, ať ho taky škrábne. Ed mu řekl, že by měl odejít a vyhodil ho z muzea. Během cesty domů si mladík s přítelkyní dělali z panenky legraci a smáli se jí. Náhle však mladík ztratil nad motorkou kontrolu a vrazil do stromu. Chlapec zemřel okamžitě, ale jeho dívka přežila a byla hospitalizována víc jak rok. Když se jí ptali, co se stalo, vysvětlila, že se smáli panence, protože to je přesně to, co řeknete, když váš kluk nabourá do stromu (ale v takovém traumatu mohly být řečeny i větší blbosti). Neřeknete, že ztratil kontrolu nebo něco…, ale že se smál panence, lidi to určitě pochopí a vůbec si nebudou myslet, že jste magor.
Ed Warren

Tak to by bylo k příběhům o Annabelle vše a teď si posvítíme na to, jestli je to pravda.
 Hodně článků, které píšou o Warrenových nebo o Annabelle zmiňují výše uvedené příběhy, jako fakta nebo alespoň tam nepíšou nic o tom, že by to byla lež, což je pochopitelné, protože to víc táhne. Ta největší sranda je, že jejich zdroj jsou Warrenovi, jen a pouze Warrenovi. U žádného z těchto dvou případů nejsou svědci ani žádné důkazy, neví se, že by vůbec existovala nějaká studentka Donna z toho příběhu, neví se ani jestli Warrenovi tu panenku vůbec získali z nějakého vyšetřování, klidně si jí mohli koupit, protože důkazy o tom, že by ji získali při nějakém vyšetřování nejsou. Dokonce nejsou ani záznamy o přítelkyni toho motorkáře, ani o té nehodě, když Lorrain Warrenová příběh o motorkáři vynesla na světlo, tak řekla, že se to stalo před pár dekádami. Jak chcete dokázat nebo vyvrátit něco, co se stalo před pár dekádami? To je skoro nemožný, vzhledem k tomu, že se to podle ní stalo někdy v 80. letech, kdy byl ještě informační středověk.

Lorrain Warrenová
Všechno to jsou pravděpodobně jenom příběhy Eda a Lorraine Warrenových. Dokonce v jedné epizodě amerického seriálu Twilight Zone, z roku 1963, matka, jménem Annabelle, předá svojí dceři panenku, která taky začala dělat nadpřirozené věci. Takže tu máme i možnou inspiraci pro Warrenovi, ale muže to být náhoda. Důležité je, že pro výše zmíněné příběhy neexistuje žádný důkaz, všechno se zakládá na slově Warrenových. Je to stejné jako víra v Boha, nemůžete to dokázat ani vyvrátit. 

Teď se tedy nabízí otázky, proč to má celé takový nádech uvěřitelnosti a proč tomu někteří lidé věří?
V době, kdy se ty příběhy odehrály, nebyly normální telefony ani internet a Warrenovi měli podporu některých členů katolické církve. Podpora církve dává smysl, protože Warrenovi nám vlastně dávají něco, čeho se máme bát a jedinou obranou proti tomu je víra v Boha. Některé případy potom už měly i svědky, ale to nebyli nestranní svědci, takže to taky nejsou zrovna objektivní výpovědi, ale na to bych si mohl posvítit v jiném článku.

Když tedy přihlédneme k tomu, že se to vše stalo celkem dávno a lidi vždy táhlo nadpřirozeno, tak není překvapující, kolik lidí tomu věří i s přihlédnutím k tomu, že lidé jsou líní vyhledávat informace.
Skutečná podoba Annabelle
Dalším důvodem je, že tyto příběhy hodně podporují média, protože jsou dost populární. Na netu najdete většinu článků o tom, že je to pravda, lépe napsáno, popíšou tam ty příběhy s odvoláním na zdroj Warrenovi, což má nulovou výpovědní hodnotu.

Ano, stále je možnost, že to může být Pravda, ale to na stejné úrovni jako libovolná víra v nějakou vyšší moc. Takže ohánění se články o zabitém motorkáři a o studentkách terorizovaných panenkou je zbytečné, nejsou důkazy ani svědci (alespoň není v širší veřejnosti známo kde nějací svědci nebo důkazy jsou), že by se někdy něco takového stalo. Ale kdo ví, třeba se někdy ukážou a pak i bezvěrci jako já uvěří J.

Tady mě můžete podpořit na mé facebookové stránce https://m.facebook.com/pg/Rolavsen/posts/

Komentář lze nastavit i jako anonymní, stačí rozkliknout jen tu maličkou obrácenou pyramidku po rozkliknutí "Zadejte svůj komentář."

Komentáře

  1. Ahoj, šla jsem sem na tvůj blog hned z asku a přečetla jsem si tohle o té Annabelle,.. musím říct, že to není vůbec špatný..Na to, že teprve začínáš, je to super :).. Určo v tom pokračuj,..docela mě hodně zajímá, o jakých filmech/seriálech budeš psát dále ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Spíš než o filmech a seriálech budu psát o dalších paranormálních jevech a hlavně publikovat vlastní povídky, ale určitě si posvítím na V zajetí démonů 1,2 a další hororové filmy nebo seriály podle skutečné události. Taky plánuju napsat samostatný článek o Warrenových.

      Vymazat
  2. Ahoj, šla jsem se jím na tvůj blog hned z asku a přečetla jsem si tohle o té Annabelle,.. musím říct, že to není vůbec špatný..Na to, že teprve začínáš, je to super :).. Určo v tom pokračuj,..docela mě hodně zajímá, o jakých filmech a dalších věcech budeš psát dále ❤️

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek chlape skvěle se to četlo hlavně před spanim :)

    OdpovědětVymazat
  4. Wau úžasní, máš pravdu může, ale i nemusí to být pravda,je to nádherně napsaný potlesk pokračuj v psaní, pokud tě to baví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) baví mě to, teď když vím, že se to lidem líbí, tak víc :D

      Vymazat
  5. Jdu z asku... Mozna budes vedet kdo tenhle koment pise... Hele chlape, na to, ze zacinas to je dost dobry. Jen tak dal! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem si tak úplně jistý :D A díky, určitě budu pokračovat a snad stejně dobře :)

      Vymazat
    2. Fúú píšeš strašne dobre držím palce! Pokračuj!

      Vymazat
  6. Moc zajímavé. Těším se na další tvůj článek 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, dlouho jsem teď nic nenapsal, ale hodlám publikovat čatěji :) Počínaje dneškem.

      Vymazat
  7. Musím říct, že Anabelle a V zajetí démonů mě v noci straší, když musím čůrat, ještě dnes. A že už je to celkem dlouho, co jsem tyhle filmy viděla. Každopádně stačí věta "podle skutečné události" a většinou je po mě. Takže jsem hodně ráda za tvůj pohled na věc a pro mě nové informace, je to dost uklidňující. :-D Zrovna nad touhle panenkou jsem nikdy moc nepřemýšlela a vždy to automaticky považovala za "pravdu", protože je to právě tak moc známý případ a navíc ten film a že Warrenovi jsou skuteční... No je to moc zajímavý článek, jen tak dál...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to tak měl, každopádně budu v rozebírání dalších případů Warrenových pokračovat ;)

      Vymazat
  8. Líbí se mi všechny filmy tohoto tématu a musím říct, že článek je velmi dobře napsaný a donutí se zamyslet i nad tím zda jde opravdu o fikci či nikoli... Budu se těšit na další článek

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím si že jediný líný člověk je autor tohoto článku 😉 Tak nám pověz brouku kdy si byl v Anglii a s kým vším si mluvil, když tu píšeš o tom že nejsou důkazy? Určitě si tam byl a musel si mluvit s X lidma a projít několik stovek či tisíc článku v archivech, když tu tvrdíš toto? A nebo si jen takový ten bloger a youtuber který cituje Wikipedii a jiná úžasná místa 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Anglii bych asi nic nenašel, vzhledem k tomu, že se to stalo v Americe, ale dobrý. Veškeré informace o Annabelle pocházejí od Warrenových a ti nemají žádný důkaz o tom, že by kdy byla ve vlastnictví nějaké studentky nebo, že by se nějaký motorkář zabil po návštěvě jejich Muzea. V archivech žádné články nejsou. O to jde, oni o tom nejsou žádné záznamy :D Jen články od Warrenových, od nichž to převzali další lidé.

      Vymazat
    2. Ajaj. Nekdo tu veri v Annabelle a kdyz mu nekdo jeho "pravdu" vyvraci, tak se podepod zacne menit v statecneho bojovnika. Ukazkovy priklad tuneloveho vidění - vidis jen to, co chces videt. Objektivita nikde. Autor clanku objektivni je.

      Vymazat
  10. Je pěkné, že se snažíš světu sdělit své myšlenky, ale nejdříve by to chtělo vyladit gramatiku ("manžely Warrenovi" sorry, ale to je peklo). Základy typografie taky nejsou na škodu. A na závěr zkus článku dát trochu víc hlavu a patu. Nejdříve si to někam napiš. Několikrát přečti, oprav a až poté publikuj. Neber to jako kritiku, ale jako dobrou radu. Jinak držim palce! Určitě to zlepšíš a budeš mít více čtenářů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci :) tohle byl můj úplně první článek. Jo je to peklo :DDD jdu to spravit.

      Vymazat
  11. Nějak si nejsem jista, že by ve filmu Annabelle byla někde napsána věta "podle skutečné události," myslím, že je to jenom v prvních dvou dílech. Jinak... skvěle napsáno (až na pár pravopisných chybek, ale taky nejsem žádný velký pravopisný expert). Doporučila bych si vyhledat nějaké příbuzné Warrenových a zeptat se jich na nějaké informace, samozřejmě nejít na na ně hr hr hr, aby to nebrali jako urážku. Pokud budeš mít štěstí, tak se budeš moct domluvit na nějaké osobní schůzce. Pokračuj dál :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat