Kam se poděly děti Sodderových? - Byly uneseny nebo shořely na prach? Jedno z nejzáhadnějších zmizení vůbec.


24. prosince roku 1945 ve Fayetteville v U.S.A. se stalo jedno z nejzáhadnějších zmizení. Manželé Jennie a George Sodderovi ten den přišli o pět dětí. Co se stalo?
https://allthatsinteresting.com/wordpress/wp-content/uploads/2017/12/sodder-children-poster.jpg



Byly Vánoce. Marion, nejstarší dcera, se vrátila z práce a své mladší sestry překvapila novými hračkami. Ty z nich byly tak nadšené, že poprosily matku, aby mohly zůstat déle vzhůru a hrát si. Matka jim to povolila do doby, než půjdou spát jejich dva bratři (Maurice, Louis), kterým řekla ať před spaním nakrmí kuřata.    
O půl jedné ráno se Jennie probudila, protože zvonil telefon. Z telefonu se ozýval neznámý ženský hlas, kterému pořádně nerozuměla, ptající se po jménu, které jí nic neříkalo. Žena se prý „divně smála“ a v pozadí bylo slyšet cinkání skleniček. Jennie řekla, že je to omyl a zavěsila. Později se ukázalo, že to byl opravdu jen omyl a vzhledem k tomu, že byly Vánoce a lidi mohli něco popít, tak není podezřelé, že se žena „podivně“ zasmála, když si uvědomila svůj omyl nebo to byl „prank call.“
Po tomto telefonátu šla Jennie do podkroví zkontrolovat děti, které šli později spát, byly v pořádku. Někde se uvádí, že děti nezkontrolovala, ale našla rozsvícená světla a nezamčené dveře, které zamkla, pak zhasla a šla opět spát (za upozornění na tuto informaci děkuji Kateřině v komentářích).

Přibližně v 1:00 Jennie probudila rána něčeho, co dopadlo na střechu a poté byl slyšet zvuk kutálení. Nevěnovala tomu však větší pozornost a pokračovala ve spánku.

Asi v 1:30 ji probudil pach kouře. Šla se za tím podívat a uviděla oheň v Georgově kanceláři (kde se nacházel telefon a pojistky). Jennie poté probudila George a spolu se čtyřmi dětmi se jim podařilo z domu uniknout. Telefon nefungoval.

Rodina na dům křičela, ve snaze probudit ostatní děti v podkroví. Kvůli tomu, že se požár rozšířil na schodiště, za nimi nemohli jít.
Protože telefon nefungoval (byl odstřižen, jak se později zjistilo), musela rodina vyhledat pomoc u sousedů.
George se spolu se synem pokusil najít žebřík, aby mohli vylézt pro děti do podkroví, ale nebyl na místě, kde obvykle býval (někdo ho položil asi 20 metrů od domu, jak se až po požáru zjistilo). Proto se pokusil najet se svými auty blíže k domu, aby mohl vyšplhat do patra, ale auta, která předtím v pohodě fungovala, nyní nechtěla nastartovat. To by se dalo vysvětlit jejich horlivostí je nastartovat, mohli motory, jak se říká „uchlastat.“

Kvůli tomu, že u hasičů v té době dělali skoro jenom dobrovolníci (většina bojovala v 2. světové, stejně jako jeden ze synů Sodderových), tak přijeli až ráno, a to už si rodina byla jista tím, že jejich děti jsou mrtvé, tedy dokud se nedozvěděli o absenci pozůstatků.

Aby děti mohly shořet až na prach, musely by být vystaveny ohni o teplotě 1100 °C, a to po dobu dvou hodin, přitom ani to by možná nestačilo. Ale to je jedno, protože takové teploty požár nejspíš nedosáhl, navíc trval méně než hodinu. To samozřejmě nevylučuje nějakou extrémní náhodu nebo „požární anomálii.“

Dnešní experti považují ohledání spáleniště, které bylo provedeno, jako jen zběžné. Navíc George Sodder jednou prohrabal celé místo od základu (stavěl tam totiž pro děti památník) a našel pár kostí, které nemohly patřit jeho dětem, protože stáří kostí za života se odhadovalo na 16-23 let (nejstarší z dětí Maurice měl 14). Navíc nenesly znaky spálení. Musely být tedy v půdě, z které se George rozhodl postavit památník.

Díky tomu a také ostatním okolnostem (žebřík byl na jiném místě, přestřihnutý telefon, rána na střeše, nestartující auta, žádné pozůstatky po dětech), které se staly, si rodina začala myslet, že to nebylo jen žhářství, ale také, že jejich děti někdo unesl. Dokonce si zaplatili billboard s fotkami zmizelých dětí, který lákal na odměnu 5000 dolarů (později zdvojnásobeno) za každou informaci vedoucí k jejich nalezení.
K přestřihnutí drátu se údajně policii přiznal jeden zloděj, který ten den chtěl krást u sousedů. Drát prý přeřízl v domnění, že je to elektrické vedení. Navzdory všemu však nic nepotvrzuje to, že by tento muž skutečně existoval, a taky nic nevysvětluje to, k čemu by mu bylo přestřihnutí domnělého elektrického vedení. Jisté je to, že osoba, která je za přestřihnutí zodpovědná, musela sešplhat 4,3 metry.

Požár byl vyřešen jako nehoda, způsobená špatnou elektroinstalací. To rodina vyvracela tvrzením, že světla v domě svítily i po začátku požáru, což by se nestalo, kdyby zkratovala. Celkově vyšetřování nebralo v potaz všechna fakta a bylo velmi chaotické. Policejní zprávy prý nevypadaly moc přesvědčivě. Dalo by se říct, že policie se snažila krýt svoje přešlapy. Tuto teorii potvrzuje také odmítnutí pomoci od F.B.I. (nevztahovalo se to do její kompetence bez souhlasu policie), kterou rodina požádala o prošetření.

Zbývá nám tedy otázka, co se s dětmi stalo?


https://img.buzzfeed.com/buzzfeed-static/static/2016-12/21/16/asset/buzzfeed-prod-fastlane03/sub-buzz-15665-1482355436-3.png?downsize=700%3A%2A&output-quality=auto&output-format=auto&output-quality=auto&output-format=auto&downsize=360:*


Rodina Sodderových neměla moc dobré jméno v italské komunitě. George kritizoval Mussoliniho a celou politickou situaci v jeho rodné Itálii.

Když jednou George odmítl obchodníka s životními pojistkami, tak ten mu řekl, že jeho dům zmizí v kouři a jeho děti budou zničeny. Proto se spekuluje, že za zmizením může být italská mafie, s kterou George mohl mít problémy. Tentýž muž zasedal v komisi, která měla rozhodovat, jestli šlo o nehodu nebo žhářství.

Jeden muž prý George varoval, při návštěvě domu, že pojistky jsou špatně umístěné a můžou způsobit požár, to však ale společnost, která to následně překontrolovala, vyvrátila.

Před požárem měly některé ze Sodderových dětí spatřit dva muže v autě, kteří sledovali nejmladší děti na cestě ze školy.
    
Rodina věří, že za zmizením jejich dětí stojí Italská mafie, která tak od nich chtěla získat výpalné, navzdory tomu však rodina nebyla nikdy o peníze požádána.
    
Soukromý detektiv, kterého si najali, zjistil to, že šéf hasičů na spáleništi našel srdce a rozhodl se to rodině neříkat, aby jí ulehčil. Schoval je do železného boxu a ten zakopal, když ho pak s touto informací konfrontovali, tak je zavedl na místo, kde box leží v zemi. Po vykopání bylo zjištěno, že to jsou kraví játra a nenesou na sobě stopy ohně. Muž to udělal proto, aby rodina konečně přestala pátrat a uvěřila tomu, že jejich děti shořely na prach. Jenže jaký měl motiv? Proč chtěl, aby už rodina po ničem nepátrala?

Všechny tyto informace Sodderovi utvrzovaly v tom, že se někdo snaží něco ututlat. Pár obyvatel města přišlo s informacemi, že zmizelé děti zahlédli v autě s neznámými lidmi po požáru. Jeden muž jim prý servíroval snídani, a to 80 km od domu Sodderů. Jedna žena, která pracovala v hotelu, který byl jen hodinu od domu Sodderových, je prý také obsluhovala, ale s touto informací přišla až po delší době. Údajně byly v doprovodu dvou mužů a žen, kteří byli velice nepřátelští, jakmile se žena snažila s dětmi mluvit. Mluvili italsky.
Řidič autobusu údajně viděl skupinku lidí, jak hází ohnivé koule na dům Sodderových. Po zimě u domu rodina našla něco, co se podobalo ručnímu granátu.  
O mnoho let později přišla jedna žena s informací, že jeden muž se jí přiznal, když byl opilý, že je Louis Sodder, ale později při konfrontaci s Georgem všechno popřel. George si prý nebyl úplně jistý, jestli muž říkal pravdu.

Jednou George zahlédl fotku baletky, která se podobala jeho zmizelé dceři a vydal se ji hledat, nebyl k ní připuštěn. Byla to zoufalá akce, rodině docházely možnosti.

Roku 1967 Jennie obdržela dopis s fotkou muže kolem třicítky, u které bylo napsáno „Louis Sodder, miluju bratra Frankieho.“ Muž se Louisovi podobal, dalo by se představit, že takhle mohl chlapec vypadat v pozdějším věku, ale Sodderovi neměli žádného syna Frankieho. Navzdory tomu, že to vypadalo na špatný vtip. Fotka byla přidána na Billboard. A to byla poslední stopa, kterou kdy našli.

https://ststworld.com/wp-content/uploads/2018/04/Louis_Sodder_Early-1.jpg


Roku 1968 řekl George pro jedny noviny, že už nevědí, kde hledat dál. Mluvil o tom, jak jim dochází čas (bylo mu 73 let) a jen se chtějí dozvědět, jestli jejich děti umřely v tom ohni a pokud ne, co se s nimi vlastně stalo. Bohužel na tuto otázku George nikdy nezískal odpověď a roku 1969 zemřel.
Jennie zemřela v roce 1989, a po její smrti byl strhnut i desítky let stojící Billboard s fotkami zmizelých dětí, jejichž zmizení stále bylo a je záhadou.

https://i0.wp.com/www.appalachiantalk.org/wp-content/uploads/2019/01/sod1.jpg?fit=741%2C483


Já osobně nevím, co si o tom mám myslet. Možná ty děti opravdu shořely na prach, ale jistý si tím nejsem. Té noci se stalo tolik „náhod,“ že teorie o únosu je nejspíš dost pravděpodobná, vždyť i F.B.I.  to byla ochotná vyšetřovat. Napadá mě dost teorií, ale žádná není uspokojující. Osobně mi jako pravděpodobný viník, vzhledem k tomu, že se spousta lidí snažila vyšetřovaní, co nejrychleji zarazit, přijde mafie, pokud to byl opravdu únos. Jestli ano, pak děti pravděpodobně vzali zpátky do Itálie, a ty se pak svojí rodině nehlásily, aby jim mafie neublížila. Druhá nejpravděpodobnější teorie je, že děti shořely. Ostatky se buď mohly ztratit při špatném ohledání nebo opravdu shořet na prach, možná se v tom místě, kde děti spaly, vytvořila extrémní teplota. Ještě mě napadá jedna teorie a to, že to udělali jejich rodiče, ta mi přijde celkem krutá a vzhledem k tomu, jak se po celou dobu života Sodderovi snažili děti najít, i nepravděpodobná. Pravdou je, že by to vyřešilo tu spoustu náhod, které by se nakonec staly lžemi. Tohle tu, ale nechci rozebírat do hloubky, ta teorie mi přijde velmi neuctivá a její pravděpodobnost ještě k tomu není moc velká, i když… já vlastně nevím a nejspíš se to nikdy nedozvíme.

Co myslíte vy? Napište mi do komentářů.

Tady mě můžete podpořit na mé facebookové stránce https://m.facebook.com/pg/Rolavsen/posts/

Komentáře

  1. Tento případ znám a je to šílený. Nevím, jestli je to mnou a mojí důvěřivou povahou, ale prostě nevěřím tomu, že v tu noc požáru uhořeli. Přikláním se k teorii o Italské mafii a mrazí mě, když si představím, jak ty děti mohli skončit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se přikláním spíš k tomu, ale už se asi nikdy nedozvíme, jak to bylo.

      Vymazat
  2. Zajímalo by mě, odkud máte informaci, že matka děti v noci kontrolovala a byly v pořádku?? Hodně se o tento případ zajímám a naopak se všeude uvádí, že matka, když šla k telefonu, našla rozsvícená světla a nezamčené dveře, takže zamkla, zhasla a vrátila se do postele. Podle mě byly děti uneseny pozdě večer, když šly obstarat ta zvířata. Nejdřív unesli kluky, když se kluci nevraceli, děvčata se vydala za nimi ven a bylo to. Proto nebyly dveře zamčené. Pak už stačilo jen dům zapálit a přesvědčit rodiče, že děti uhořely. (Což se nepodařilo.) Děti podle mě skončily v Itálii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může se zeptat já, odkud čerpáte? Některé zdroje se v tomto totiž rozchází, ale už je to dlouho, co jsem to psal, takže si rád osvěžím paměť a případně to do-upravím. Plánuji teď upravovat všechny články a myslím, že je více než pravděpodobné, že mi něco uniklo, takže děkuji za upozornění a prověřím to.

      Vymazat
    2. Zdravím, několikrát jsem se pokoušela vložit odpověď, ale nedaří se. Informace čerpám hlavně ze stránek Websleuths, kde proběhla o Sodderových rozsáhlá diskuze a přispělo do ní i několik členů rodiny, včetně nejmladší Sodderovic dcery Sylvie. Bohužel už ale ani Sylvia nežije, myslím, že zemřela loni.

      Vymazat
    3. Mně jde odpovídat bez problémů, takže možná v tu chvíli probíhala nějaká aktualizace. Na Websleuths jsem nebyl, ale moc děkuji za tip., protože při psaní článků se snažím procházet různá fóra, ale tohle mi teda v případě Sodderových uniklo (v té době jsem byl vlastně ještě "začátečník").

      Vymazat

Okomentovat