Luis Garavito - Nejhorší sériový vrah zavraždil až 300 chlapců a dostal za to jen 22 let vězení, proč?


Luis Alfredo Garavito neboli „La Bestia,“ je ten nejhorší sériový vrah, který byl kdy dopaden. Tento Kolumbijec má 138 potvrzených vražd, ale spekulace sahají až k číslu 300, některé zdroje uvádějí 400. Největší ironií je, že byl odsouzen, díky kolumbijským zákonům a jeho spolupráci s policií, pouze na 22 let.



https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/75/Luis_Garavito.jpg


Objektem Garavitova zájmu byli chlapci ve věku 6-16 let. Vybíral si ty, kteří žili na ulici nebo pocházeli z chudých rodin, tyto chlapce mohl snadno nalákat na trochu peněz nebo jídlo. Jeho modus operandi bylo znásilnění, mučení a nakonec zabití.

Jak už to u sériových vrahů bývá i Garavito, nejstarší ze sedmi sourozenců, byl v dětství týrán. Díky jeho prvorozenectví se mu nedostávalo příliš velké pozornosti, a tak žárlil na své mladší sourozence. Navíc jeho otec holdoval alkoholu a rodinu tyranizoval. Už fakt, že rodina byla velice chudá Luisovi moc nepřidával. Tohle také byly důvody proč z domova utekl. Na útěku ho údajně oslovil muž, který mu nabídl jídlo a přístřeší, namísto toho byl však mužem znásilněn. Později se prý dokonce připojil k jednomu gangu, aby dokázal přežít. Spoustu času trávil pod vlivem alkoholu, a měl se pokusit o sebevraždu, která se mu nezdařila. Měl velké deprese, čemuž se nelze divit vzhledem k jeho minulosti a nedá se vyloučit, že se svými vražednými choutkami bojoval. Vraždění, s kterým později začal, mu zlepšovalo náladu a možná jen díky tomu se trochu vzpamatoval, našel si práci, a dokonce i přítelkyni s dítětem. K dítěti se údajně choval velice pěkně a přátelé ho popisovali jako milého muže s velmi výbušnou povahou.

Na jeho obětech byly známky brutálního mučení. Mnoho obětí bylo nalezeno se svými genitáliemi v ústech, nemluvě o poraněních po celém těle. Podle Garavitova svědectví se vražd dopouštěl v opilosti, to by mohlo být také jedním z důvodům proč byly vraždy tak brutální, ale také to může být jen výmluva.

Vyšetřování začalo v roce 1992, kdy se začalo ztrácet mnoho chlapců, vzhledem k tomu, že byla občanská válka a díky tomu byla spousta lidí chudých nebo na ulici, tak mnoho z těchto zmizení ani nebylo nahlášeno. Průlom nastal až v roce 1997, kdy byl nalezen masový hrob. Roku 1998 pak byla nalezena další těla. Poblíž jednoho místa činu policie nalezla poznámku s adresou, která policii přivedla k domu Luisovy přítelkyně, ta řekla, že už ho nějakou dobu neviděla. Měla však jeho batoh, který policii předala. V něm byly nalezeny fotky malých chlapců a výstřižky z novin o jeho vraždách. Policie se ho proto snažila vyhledat, ale Garavito už byl zadržen kvůli pokusu o znásilnění.

22. dubna 1999 došlo k zatčení. Z počátku trval na své nevinně, ale následně udělal přiznání, které ho dohnalo k slzám. Soud mu vyměřil trest na 1853 let, ale odsoudit ho mohl nejvýše na 40. Díky Garavitově ochotě spolupracovat to soud následně snížil na pouhých 22 let, což je vzhledem k tomu, že je ten dosud nejhorší známý sériový vrah, paradoxní. Nejhorší sériový vrah dostal jeden z nejnižších trestů, který kdy byl nějakému sériovému vrahovi udělen.

Zde byl garavito souzen



Za své činy se veřejně omluvil a doufá v to, že ho společnost po propuštění přijme. Ve vězení žije odděleně, aby se zabránilo jeho smrti, vzhledem k povaze činů, jež spáchal by mezi ostatními vězni dlouho nepřežil.

Náprava je však nepravděpodobná. Takovéto typy osobnosti se nedokážou změnit, můžou pouze potlačit touhu po zabíjení, což nejspíš není jednoduché. Například Issei Sagawa, kanibal, který snědl jednu dívku a náhodou se vyhnul trestu to dokázal (skutečnost, že se stal celebritou mu nejspíš dost pomohla), tedy možná ne, ale neví se o tom, že by někoho od té doby zavraždil.

Garavito na mě působí jako typický sexuální sadista, který touží po moci (způsob trýznění obětí) a pozornosti (sbíral novinové výstřižky). Lítost, kterou projevoval pravděpodobně moc upřímně nemyslel, spíše mu bylo líto sebe jako typickému narcistovi, a na jeho „krokodýlí slzy“ bych také nebral zřetel. Brzo se dozvíme, jestli se skutečně napravil, teda pokud vůbec na svobodě přežije, bez policejní eskorty moc šancí nemá.

Komentář lze nastavit i jako anonymní, stačí rozkliknout jen tu maličkou obrácenou pyramidku po rozkliknutí "Zadejte svůj komentář." 
Byl bych rád, a měli byste moje poděkování, kdybyste mi tu vážně hodili  koment, aby měl můj blog větší dosah a já větší motivaci pro psaní:) 
Rovněž můžete kliknout na ohodnocení, to bych také velmi ocenil:)

Komentáře

  1. Páni, zajímalo by mě, jaký trest by dostal třeba v USA, předpokládám, že trest smrti nebo aspoň doživotí. Zákony v Jižní Americe jsou opravdu někdy zajímavé. Zajímalo by mě, co se bude dít, až se dostane ven, pravděpodobně by pro něj byla vhodná změna jména, jak to bylo i u Mary Bell. No... Jsem opravdu zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na státu, buď doživotí nebo smrt. Vzhledem k tomu, že se ven dostane už za pár let, tak bude tvoje zvědavost brzy ukojena. Jméno si změní určitě, protože jinak by si tu svobodu moc dlouho neužil.

      Vymazat
  2. Na tejto beštii mali vyskúšať niektorú zo stredovekých praktík mučenia. Ale tak aby neskapal hneď. Aby to slúžilo ako odstrašujúci príklad. Niektoré tresty sú naozaj smiešne.

    OdpovědětVymazat
  3. S tímto názorem se sice neztotožňuji, ale souhlasím, že trest by měl být jiný.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat