Tajemný masakr rodiny v Hinterkaifecku - Z půdy se ozývaly kroky a za pár dní byli zavraždění


Případ jako z hororu. Rodina Gruberových z Kaifecku v Německu, byla v noci 31. března roku 1922, na svém statku Hinterkaifec, obklopeného lesy, brutálně vyvražděna, ani služka vražednému řádění neunikla.

Dny předtím si Gruberovi na statku všimli několika velmi podezřelých okolností. Andreas Gruber, hlava rodiny, jednoho rána spatřil velmi dobře viditelné stopy ve sněhu, směřující ke statku, zaskočilo ho však, že neviděl žádné stopy vedoucí zpátky do lesa. Což bylo dost znepokojující, protože to znamenalo, že ten, kdo k nim v noci zavítal ještě neodešel. Další podezřelou věcí byly zvuky kroků v podkroví. Andreas kvůli nim jednoho večera prošel celý statek, ale nikoho nenašel. Dále se začaly ztrácet klíče a rodina nalezla na verandě noviny, které nikdo z nich neodebíral, a na zámcích od venkovních budov byly nalezeny rýhy. Přátelé Andreasovi doporučovali koupi zbraně, to však odmítl. V té době si lidé věci řešili po svém. Nedlouho poté byla rodina i se služkou zavražděna. Služka Maria (na statek přijela ten den poprvé) byla nalezena v ložnici brutálně umlácena, tělo měla zakryté povlečením na postel. Dvouletý Josef byl ubit tupým předmětem v postýlce, v pokoji jeho matky Viktorie, tou dobou už mrtvou a ležící ve stodole. Vrah ho přikryl jedním z jejích šatů. Zbytek rodiny byl nalezen ve stodole. Vrah je musel nějakým způsobem vylákat po jednom a poté je umlátil nástrojem podobným krumpáči, jedna strana byla ve tvaru sekyry, nenašel jsem, jak se to jmenuje. Použil tupou stranu a těla poté přikryl senem. Cäzilia, sedmiletá dcera Viktorie, však nezemřela hned, vrah ji nedorazil a nechal ji v bolestech umírat. Policie ji našla s jejími vlastními vlasy v rukou.

Strašidelné je, že nějaký čas po vraždách se ze statku kouřilo z komína a někdo také nakrmil zvířata, takže vrah na místě činu nějakou dobu pobýval. Nabízí se tedy otázka, kdo to mohl udělat?


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/df/Hinterkaifeck-Hof.jpg


Gruberovi neměli v Kaifecku dobrou pověst. Než u Gruberů začala osudného dne pracovat (alespoň na pár hodin) jako služka Marie Barmgautner, měli Gruberovi i jiné služky, které na pobyt v Hinterkaifecku nevzpomínaly dobře. Jedna služka od nich doslova utekla a říkala, že v podkroví na statku straší duchové, bylo to jen pár dní před onou nocí. Incest mezi Andreasem a jeho dcerou Viktorií obecné pověsti o Gruberových také moc nepomohl. Spekuluje se, že Josef, kterého Viktorie měla počít v poměru s Lorenzem Schlittenbauerem, patřil Andreasovi. Viktorie po Lorenzovi požadovala výživné, ale ten podal na Andrease trestní oznámení pro incest, z kterého se měl Josef narodit, které stáhl, ale později je zase vznesl. Lorenz je považován za jednoho z nejlepších podezřelých, protože byl jeden z prvních lidí na místě činu a byl ohledně celé situace na rozdíl od ostatních klidný, také měl později vyprávět pár zajímavých teorií o průběhu vraždy. Například, že se vrah možná pokusil těla zakopat, ale z důvodu zmrzlé půdy to nedokázal. Vzhledem k tomu, že v jeho minulosti nic nenasvědčuje tomu, že by mohl být schopen vyvraždit celou rodinu tak brutálním způsobem, a jeho pozdější teorie byly pravděpodobně jen teorie, které vyprávěl opilý po hospodách z důvodu jeho pletek s Viktorií, není moc jisté, jestli tyto vraždy spáchal. Nicméně však zůstává jedním z nejlepších podezřelých. 
V roce 2007 prý německá policie zjistila, kdo za vraždami stojí, ale z důvodu ohleduplnosti k rodině to odmítla zveřejnit. Někteří novináři, kteří údajně měli možnost do spisu náhlednout, řekli, že vrahem byl právě Lorenz. Policie to odmítla komentovat. Teď otázka, jestli tomu věřit, za mě je to klidně možné, ale taky je možné, že novináři lhali. Prostě opět nic nevíme. 

Pak je tu ještě teorie o jednom uprchlém pacientovi z psychiatrické léčebny, kterou potvrzuje jen pár lidí, kteří ho údajně viděli v okolí místa činu a teorie o pár vysložilých vojáků, kteří spáchali několik zločinů ve Slezku.
A když si odmyslíme až fantasmagorické teorie o zlých duších, démonech apod. nebo teorie o
bývalém muži Viktorie, který nahrál svoji smrt v 1. světové, aby rodinu pozabíjel, protože se Andreas vyspal s jeho ženou, dostaneme se k jedné poměrně dost zajímavé a velmi čerstvé.



V roce 2017 vyšla kniha The man from the train, pojednávající o sériovém vrahovi Paulu Muellerovi, německém imigrantovi, který řádil na začátku 20. století v Americe. Jeho modem operandi bylo vyvražďování rodin jejich vlastní sekerou, za použití její tupé strany. V případě rodiny v Německu to sice byl ten „sekero-krumpáč,“ ale to mohlo být proto, že se mu ta zbraň třeba zalíbila, protože rodiny v Americe ji neměly, navíc vrah použil tupou stranu (krumpáčovou). U některých vražd navštěvoval domy i několik dní před vraždou, jak tomu nejspíš bylo i v Hinterkaifecku, když si vzpomeneme na neobvyklé události na statku před vraždami. Dokonce těla zavražděných přikrýval povlečením, stejně jako u Gruberů, tedy kromě těch ve stodole, kde použil seno. Jeho motivací byly pravděpodobně mladé dívky, které se našli u každého z jeho vražedných řádění, ty měli vždy odlišný způsob smrti a na jejich tělech byly známky po boji. Sedmiletá Cäzilia Gruberová měla také odlišný způsob smrti, nezemřela hned, ale až později. Nicméně není jisté, jestli vůbec v Německu v té době Mueller byl, není to však nemožné, protože v té době se nejspíš skrýval před novináři a soukromými detektivy, kteří ho podezřívali z vyvraždění jedné rodiny v Americe. Kvůli tomu se mohl rozhodnout vrátit do rodného Německa, vlastně to dává smysl. Nicméně ani autoři knih si nejsou jisti. Pravdou však zůstává, že je to velmi dobrý podezřelý.
Pokud bysme brali ohled na vyšetřování německé policie, která nechtěla odhalit jméno pachatele z důvodu ohledu k jeho rodině, nedával by Mueller moc velký smysl, protože o jeho rodině a životě není příliš známo, alespoň já jsem zatím nic moc nenašel. Z tohoto hlediska je pravděpodobnější právě Lorenz Schlittenbauer. Já si nejsem jistý ani jedním, nicméně Lorenz bydlel v okolí vražd a měl i motiv, nadruhou stranu nemáme žádný přímý důkaz a povaha těch vražd by seděla na někoho velmi narušeného, což by Lorenz klidně mohl být, ale o jeho životě toho taky moc nevíme. Zase na druhou stranu, pokud byl Lorenz na místě vražd opravdu tak klidný a rád později o vraždách mluvil, tak nelze vyloučit, že skutečně nějakou psychickou poruchu měl. Pokud by vraždy opravdu spáchal, myslím, že psychopatický narcista by ho krásně popisoval.




Pokud vás tento případ zaujal, můžete se těšit na samostatný článek o Paulu Muellerovi, na kterého si posvítím trochu více a taky na teorii, že může za vraždy v Hinterkaifecku. Sluší se také uvést, že Paul Mueller není oficiálně brán jako sériový vrah, je to pouze velmi pravděpodobná teorie, více v dalším článku.

PS: Statek byl zbourán, takže si tam výlet neplánujte.


Komentář lze nastavit i jako anonymní, stačí rozkliknout jen tu maličkou obrácenou pyramidku po rozkliknutí "Zadejte svůj komentář." 
Byl bych rád, a měli byste moje poděkování, kdybyste mi tu vážně hodili  koment, aby měl můj blog větší dosah a já větší motivaci pro psaní:) 

Rovněž můžete kliknout na ohodnocení, to bych také velmi ocenil:)

Komentáře

  1. Když si to čtu znovu, tak se na tvůj další článek o tomhle případu těším ještě víc. Opravdu mě tohle začalo zajímat a zrovna tady mi vadí, že se neví, kdo to udělal. Nevím proč.
    A taky mě štve, že ten statek byl zbourán, hned bych tam šla, kdyby byla možnost, ale na jednu stranu to chápu. :D Jak už jsem psala, strašně se těším na tvůj další článek o Paulu Muellerovi, píšeš tak, že to člověka zaujme (i člověka jako jsem já) a způsob, kterým to podáváš mi prostě vyhovuje. :}

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Článek o Muellerovi bude později něž jsem měl v plánu, protože si na to chci dopřát více času a přemýšlím, že si přečtu i tu knížku. Jinak nejpravděpodobnější je asi ten Lorenz, ale kdo ví. Přece jenom ty činy byly dost brutální, tak se očekává, že to udělala dost narušená osoba, což Lorenz mohl být, ale... nevíme.

      Vymazat
    2. Tento příspěvek mě skutečně bavil číst, hned potom jsem si vyhledala více informací o případu a našla jsem jedno video, které není tak staré, kde o tom skutečně otevřeně mluví. Těším se, až si přečtu další příspěvky od vás.

      Vymazat

Okomentovat