Bestiální vrah Štefan Svitek zavraždil a znásilnil svoji rodinu - Mohl z něj být sériový vrah?


Štefan Svitek (1960 – 1989), asi ten nejbestiálnější Československý vrah (Slovensko), který směřoval k tomu stát se vrahem sériovým, ale naneštěstí v opilosti brutálně povraždil svoji rodinu. Co se stalo?





Narodil se do rodiny alkoholika a násilníka. Byl často bit a trestán. Ve škole byl značně zaostalý za ostatními a už od dětství páchal různé trestné činy (krádeže, vandalismus…), také mučil zvířata a později je začal i znásilňovat, kromě toho je brutálně vraždil. Pár býkům dokonce odřezal varlata a poté se nad nimi (některé zdroje uvádějí, že do nich) ukájel.
Ještě před vyvražděním své rodiny často pobýval ve vězení, před činem to bylo za vydírání. Jednou unesl mentálně postiženou ženu, bil ji a znásilňoval.

Jeho žena, která měla romské kořeny, si do jejich manželství přinesla dvouletou dceru z předchozího vztahu. Pár se zabydlel v Brezně, kde se jim narodila další holčička. Ke své rodině se choval agresivně a často používal násilí. Hodně pil, a to i v práci.

Osudného dne (30. října 1987) dostal spolu se svým kolegou za vykonanou práci (nařezal a odvezl dřevo na topení) 2 láhve vína, ty šli vypít do hospody a pak pokračovali s pitím v hotelu Hron, a to až do zavíračky.
Když se Svitek vrátil domů, těhotnou manželku a své dvě dcery nenašel. Není se čemu divit, manželka z něj musela mít velký strach.
Napadlo ho, že se před ním možná schovali do letní přístavby, což se ukázalo jako pravdivý úsudek. Těhotná manželka mu nechtěla odemknout, prý řekla, „ať se vrátí tam odkud přišel,“ to Svitka strašně vytočilo, a tak vzal sekeru a prosekal se dovnitř. Ve vzteku manželku sekerou umlátil a po ní i svoje dvě dcery (4 a 6 let), které se probudily. To mu však nestačilo. Vztek na celou rodinu a sexuální frustrace (možná i životní), posilněná alkoholem, se u něj v tu chvíli probudila v tom největším možném rozsahu. Vrátil se zpátky do domu pro nůž a s ním pak svou mrtvou rodinu ještě zohavil (nechci zacházet do detailů, zmíním jen, že vyřezal i manželčin plod), kromě toho také jejich mrtvoly sexuálně zneužil.

Jakmile si uvědomil, co udělal, rozhodl se spáchat sebevraždu. Odešel do bývalého domu jeho rodičů, kde se chtěl oběsit, údajně na posilnění vypil alpu, prvně si však pořezal pohlavní orgány a až poté, co spatřil krev, si měl uvázat švihadlo kolem krku. Oprátka nevydržela a po pádu ztratil vědomí, když se probudil, policie po něm už pátrala a dostihla ho na jedné silnici, kde silně krvácel z rozkroku.

U soudu měl obhajobu založenou na tom, že se nedokázal v dané chvíli ovládnout. Odborné posudky určili, že je velmi agresivní, psychopatickou osobností s mnoha poruchami jako zoofilie, sadismus (rád do sebe bodal jehly), masochismus, nekrofilie a náprava je u něj nemožná, proto byl odsouzen k trestu smrti. Svitek řekl, že by mu mohla pomoci kastrace, ale i navzdory tomuto tvrzení byl popraven jako poslední člověk v Československu.

Kdyby Svitek v záchvatu zuřivosti při opilosti nepozabíjel svoji rodinu, nejspíš by zavraždil někoho jiného a pravděpodobně ve vraždění pokračoval. Jeho dětství pod dohledem násilnického otce a pozdější mučení, znásilňování a zabíjení zvířat tomu dost napovídá. O činu řekl, že to byl jeho nejlepší sexuální zážitek. To, že často pil alkohol jeho stavu také moc nepomáhalo, protože těch nejkrutějších věcí se dopustil právě pod jeho vlivem. Mnoho dalších sexuálně motivovaných vrahů často před činem požívalo alkohol. Kastrace, kterou navrhoval, by mu pravděpodobně pomohla, protože jeho deviace vycházely ze sexuálního pudu. Jenže, jak dál řešit takovou situaci? Skutečně by ho to napravilo? Chci říct, sexuálních deviací by se zbavil určitě, ale co zbytek jeho charakteru? Ano, byl sociopat/psychopat, ale to neznamená, že musíte být s touto poruchou kriminálník, i když k tomu máte předpoklady. Ano, je pravda, že v případě Svitka je těch předpokladů více. Máme tu i kriminální minulost bez sexuálního motivu z minulosti (podvody, krádeže). Mohla by ho tedy vůbec kastrace napravit? A jaký zvolit trest po kastraci, pokud bychom vyřadili trest smrti? Protože společnost a pozůstalí by určitě neakceptovali kastraci jako trest.

Dejte mi vědět do komentářů, jak byste takovou situaci vyřešili vy? Nechali byste trest smrti nebo zvolili kastraci a jiný alternativní trest, anebo nechali jen kastraci jako trest nebo…? Nechávám to na vás. Budu rád, když se podělíte o vaše názory na toto složité téma.

Komentáře

  1. Divím se, že jsem o tomto vrahovi ještě před přečtením tvého článku neslyšela. Nikde jsem nezaznamenala, že by se o něm mluvilo, což je docela škoda. Docela mě překvapilo, že se na území tehdejšího Československa stalo něco takového. Vím, že tady běžně probíhají vraždy, ale tohle mi přijde jako velmi zajímavý případ na naše poměry. Pravda je, že u nás se o těchto věcech všeobecně nemluví, aspoň mně to přijde, nebo jsem spíš zaslepená vším komerčním a stokrát vyřčeným. �� Jak už jsem ti psala, článek se mi opravdu moc líbil, zase jsem se dozvěděla něco nového. A jako vždy, těším se na příští středu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se docela divím...
      https://www.youtube.com/watch?v=iOZmhOgXy34

      Vymazat
    2. https://www.youtube.com/watch?v=8p6VSjDqJDM&t=22s

      Vymazat
  2. Ja viděla dokonce kriminální dokument a byli tam autentické záběry... On je ještě všechny vykuchal všechny vnitřnosti a chtěl je nekam odnést pak si to rozmyslel a zase je tam všude poházel po místnosti....
    Jednoznačně trest smrti je na místě... Přeci jen to byli i jeho děti a ještě těhotná žena a dítě taky vykuchal...
    Šílený jak z vymyšleného hororu... 🤮🤢🤮
    Je něco jiného zabít a vykuchat to už je zvrhlost... Nechutný....

    OdpovědětVymazat
  3. Pro tyhle "případy" je trest smrti jediná možnost. Byť by se tím měl zachránit jen jeden jediný život případné oběti. Nepřipadá v úvahu, aby takovýto tvor byl nedej Bože vypuštěn znovu do společnosti. Avšak nejsem pro to, co razí ostatní, že život za život. Znám spousty případů, kde člověk neměl jinou možnost. Sebeobrana, chránil ostatní. Je toho moc, ale to už by bylo asi na další článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že lidé chtějí život za život jen v případech, kdy někdo někoho úmyslně zavraždí. Sebeobrana apod., pokud není nepřiměřená, trestná není.

      Vymazat
  4. bych zvolil tu kastraci a navíc bych mu uřízl obě nohy aby už nic nemohl udělat byl by jen člověk na vozíku takže bych nemohl spáchat žádný špatný skutek

    OdpovědětVymazat
  5. no videl sem video a mel by ten uchyl trpet pri ty poprave. nechutny prase. ale clanek super. diky

    OdpovědětVymazat

Okomentovat