Inspirace hororu Hory mají oči - Incestní rodina Beanových údajně zabila a snědla až 5000 lidí

Ilustrační foto


Možná jste o tom už slyšeli. Příběh, který inspiroval slavný horor Hory mají oči (z roku 1977, můžete znát i remake z 2006). Ve Skotsku v 16. století údajně žila rodina, jejíž způsob obživy měl být řekněme dost neortodoxní. Tato rodina měla během 25 let zabít a sníst až 5000 lidí. Zdá se vám to neuvěřitelné? Mně taky, proto jsem se na tuto událost zaměřil trochu víc a tady je, co jsem zjistil.


Než odhalím skutečnosti, prvně si o této zvláštní skotské rodince něco povíme. Údajně to začalo takhle.
Přibližně v roce 1530 se měl narodit muž jménem Sawney Bean. Už v dětství na něm prý bylo cosi zvláštního, nebyl jako ostatní děti a stranil se jim. Stal se farmářem a poté, co si vzal svou první ženu, se spolu s ní přesunuli do jedné jeskyně v Ayrshire. A tam si, ve zkratce, nadělali kupu dětí (prý kolem 50), incest je přece jenom zábava pro celou rodinu, a s jejich pomocí loupili, vraždili a jedli počestné pocestné. Obyvatelé žijící poblíž si toho samozřejmě začali všímat. Mysleli, že za zmizeními jejich sousedů můžou vlci, a tak je začali vybíjet, jenže ani to nepomohlo. Zvrat nastal až jednoho dne, kdy se rodina pana Beana velice přepočítala a jedna oběť jim utekla. Tato oběť kontaktovala samotného krále Skotska a ten ihned zareagoval a se svými čtyřmi stovkami mužů vytáhl na tuto zvrácenou rodinku. A tímto byl učiněn konec zdegenerované rodince Beanových, všechny povraždili či popravili. Otázkou však je, jestli lze tomuto příběhu vůbec věřit.





Problém s tímto příběhem je, že jeho kořeny sahají pouze 150 let do minulosti, kdy o tom začal psát londýnský tisk. A to je vzhledem k období řádění rodinky Beanových, přece jenom trochu pozdě. Navíc není žádný záznam o existenci této rodiny v 16. století, ani o mizení mnoha lidí na skotském území. Některé zdroje uvádí, že tento příběh byl napsán jako propaganda proti Skotům, což mnozí lidé kritizují, protože ve stejných publikacích se psalo i o anglických kriminálnících. Podle mě to spíše bylo napsáno jako taková stará creepypasta. Ale jak se říká, absence důkazů ještě není důkazem o absenci J.S největší pravděpodobností je však tento příběh/legenda pouze výmyslem, která se nejspíš inspirovala jinými legendami o kanibalech, protože tu je ještě jeden příbeh, pocházející ze skotského folklóru, a který má pár podobností s výše popsaným příběhem.







Andrew Christie byl řezníkem, který se jednoho dne připojil ke skupině tuláků. Jeden z členů skupiny však na jedné výpravě zemřel a Andrew využil své řeznické schopnosti, naporcoval ho a naservíroval ostatním. Skupina poté měla stejně jako rodina Beanových vraždit a okrádat pocestné. Andrew měl prý i speciální hák na strhávání lidí z koní a později měl také přebývat v jeskyni. Některé zdroje uvádí, že ke kanibalským choutkám se uchýlil pouze Andrew a o členech jeho skupiny prý nejsou žádné relevantní informace. Tak či tak je tento příběh opět jen legendou, která pravděpodobně inspirovala příběh Sawneyho Beana. Opět však není moc informací, ale co jsem četl, tak informace o tomto kanibalovi prý sahají mnohem dál než ty o Beanovi, jenže nevím, jestli tomu věřit.


Někteří lidé říkají, že příběhy jsou pravděpodobně inspirovány kanibaly, kteří se opravdu mohli v 14. století na území Skotska vyskytovat, aby se vyhnuli hladovění, a podle těchto případů pak mohli vzniknout tyto legendy. Pořád je tu však šance, že můžou být obě legendy pravdivé nebo alespoň podobné pravdě, akorát nejsou důkazy.

Podle mě to jsou jen legendy, které se sice můžou zakládat na nějaké pravdivé události, ale je těžké to soudit, protože se to stalo tak strašně dávno. Navíc myslím, že o tak strašlivých událostech by určitě zůstalo víc hmotných důkazů v podobě kronik a podobně, což se možná v případě druhého kanibala stalo, ale zdroje se rozchází a já mám rád jistotu.

Co si myslíte vy o těchto příbězích? Jsou podle vás kompletně smyšlené nebo věříte, že se to mohlo stát podobně, jak o tom bylo psáno? Budu rád když mi dáte vědět do komentářů, abysme to mohli více probrat :)



Komentář lze nastavit i jako anonymní, stačí rozkliknout malý obrácený trojúhelník po rozkliknutí "Zadejte svůj komentář." 



Komentáře

  1. Když je hlad, obtížně se shání potrava a jde o život - nastupuje kanibalismus. Konzumace lidského masa je s člověkem spojená od jeho nejstarších počátků. Někteří archeologové dokonce tvrdí, že bez kanibalismu by dnešní civilizace vůbec nevznikla. Kanibalové se ostatně vyskytují i dnes (Čikatilo)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zajímavé informace. Já bych ještě zmínil mnoho současných domorodých kmenů, které mají kanibalismus jako tradici.

      Vymazat
  2. Ten incest mě vyděsil možná víc než samotná zmínka o kanibalismu. Souhlasím s tebou, že to mohla být nějaká forma creepypasty, přece jenom historky o takových věcech jsou tu již nějakou dobu a co si budeme, lidé mají hodně velkou představivost. Na druhou stranu na tom třeba něco doopravdy je, kdoví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná na tom skutečně něco je. Pravdou však je, že v té době šlo vymýšlet "pravdivé výmysly" mnohem snadněji, než dnes, ale v každém příběhu je kousek pravdy a některé příběhy na ní mají dokonce základy.

      Vymazat
  3. Zajímavé, jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já si myslím,že něco pravdy na tom být může.Ale je fakt že lidské fantasii se meze nekladou a nejsou dochovány věrohodné důkazy.

    OdpovědětVymazat
  5. Kanibalismus jako organizovaná praxe v lidské společnosti neexistuje

    OdpovědětVymazat
  6. Podľa názoru historikov ide o kombináciu viacerých reálnych príbehov s poriadnou dávkou ľudovej fantázie. Ja sa s tým stotožňujem. Stačí si prečítať viaceré zdroje (České,Slovenské či Anglické ) sú v nich obrovské rozpory, už len v počte obetí : od 1000 až do 5000! Zdá sa že príbeh má stále svoje čaro a naberá na sile. Je však extrémne nepravdepodobné že by 50 členná incestná rodina (a teda zrejme dosť dementná) mohla nepozorovane zabiť 5000 ľudí za 25 rokov aj keď v 14. alebo 15. storočí. A ešte nepravdepodobnejšie je že by takáto udalosť unikla dobovým kronikárom (rozumej stredoveký bulvár :)
    Podobným sposobom vznikla legenda o Robinovi Hoodovi, len samozrejme ten bol svetlým hrdinom temného stredoveku.

    OdpovědětVymazat
  7. Kanibalismus bohužel k historii lidstva patří. Například Ukrajinský 1932-1833. Nezapomenu na dobové fotky lidí prodávajících naporcované mrtvé, často i své vlastní děti.
    Ale to bylo o holém přežití. Takovém, které si nikdo z nás neumí představit.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat