Shaye Saint John - Odvrácená strana Hollywoodu a smutný příběh geniálního umělce


Shaye Saint John je postava objevující se v takzvaných „Trigger videos.“ V nichž se vyznačuje robotickým vzhledem a chováním, jejíž znepokojivost je ještě umocněna upraveným hlasem a zvláštními pohyby. Tato videa byly/jsou velmi populární a navzdory tomu, že originální videa z youtube už zmizela, pořád najdete jejich kopie.
A kdo tedy je ta znepokojivá „žena“ na videu?

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5705426337013b595afefe08/1510720312443-TMLTRSB2A9XUMH9FPJYT/ke17ZwdGBToddI8pDm48kIHtN8PdbQDjqtzbQZGQ4ENZw-zPPgdn4jUwVcJE1ZvWQUxwkmyExglNqGp0IvTJZUJFbgE-7XRK3dMEBRBhUpx-tzwP7u9cZR8kDnXqwfp7BB6lg2X2XuYapFlseK1kMibitL4qbWf1CamOZSIm4FY/shaye-st-john-tk-body-image-1433179743.jpg


Údajně to má být bývalá modelka, kterou srazil vlak a jejíž tělo kvůli tomu bylo z větší části nahrazeno implantáty. Dokonce ji měla C.I.A. podrobit ovládání mysli.
Po těchto zkušenostech přešla do péče umělce Erica Fourniera, s kterým začala natáčet tato znepokojivá videa.
Jak asi tušíte, na tomto příběhu moc pravdy nebude, ale přesto něco pravdy na něm je.

Výše zmíněný Eric Fournier je totiž stvořitelem této bizarní postavy. Eric na začátku své kariéry zpíval v punkových skupinách, ale nebylo to pro něj to pravé. Moc se mu nelíbila pozornost a od zbytku skupiny si udržoval odstup, netoužil po slávě a trpěl silnými depresemi. Proto se rozhodl stvořit postavu Shaye Saint John, která reflektuje společenskou posedlost úspěchem, krásou a celebritami. Tyto motivy se ve videích často objevovaly. A samozřejmě reflektuje i autorovy vlastní démony. On sám díky tomu mohl vystupovat v pozadí a veškerá pozornost směřovala na Shaye.

Když jedno z videí spatřil Carl Crew (filmový tvůrce a vlastník Kalifornské Instituce Abnormalníchumění), okamžitě Erica kontaktoval a začal s ním spolupracovat. V té době (počátek roku 2000) Shaye ještě nebyla slavná a Carl a Eric vymysleli její příběh.

Svou premiéru Shaye zažila v roce 2002 v Nuart Theater v L.A.
Lenora Claire, Ericova kamarádka a také umělkyně, která byla v obecenstvu, popisuje reakci lidí v divadle jako úplně šílenou. Lidé prý nevěděli, co si myslet a Shaye je velmi vyděsila. Došlo to tak daleko, že divadlo zákázalo výstupy, kde by se objevoval kostým Shaye.
Lenora nevěděla, kdo v kostýmu byl. Domnívala se, jako mnoho jiných, že v kostýmu byl Carl Crew, protože byl jedním z pořadatelů.
Když měla Claire narozeninovou párty v Carlově Instituci Abnormálníchumění, požádala ho, jestli by na ní nemohla přijít Shaye. Carl souhlasil a po párty se Claire a Shaye sblížili. Začali si poté psát přes LiveJournal (byla to sociální síť, sloužící převážně k sebevyjádření). Sdíleli společně velmi důvěrné informace a Shaye/Eric Claire podporoval, když měla špatnou náladu a snažil se ji motivovat. Když se pak jednou Claire s Ericem potkala, a on se začal smát, nechápala, co se děje. Eric jí tedy všechno řekl. Pro Claire to byl šok, ale na druhou stranu byla ráda, že konečně ví, kdo se skrýval pod maskou. Jejich přátelství to posílilo vzhledem k tomu, jak ji Eric pod záštitou Shaye podporoval.

Eric a Carl začali se Shaye ve velkém v roce 2003 ve formě blogu na LiveJournal. A poté přešli roku 2006 na youtube. Kanál se jmenoval Elastic Spastic Plastic Fantastic a na konci roku 2017 byl zrušen. Videa na něj byla přidávána jen v letech 2006-2007.
O Shaye vznikalo spousty příběhů/creepypast a teorií, kdo skutečně je. Nicméně Eric a Carl dále šířili příběh, který jsem uvedl na začátku.

Po náhlé smrti Erica v roce 2010 byl tento „projekt“ ukončen. Lidé začali psát, že Shaye je mrtvá, ale Carl trval (samozřejmě to nemyslel vážně) na tom, že zemřel pouze Eric a Shaye je v programu na ochranu svědků od C.I.A. Prý proto aby znovu nebyla vystavována manipulování mysli. Údajně se možná ještě vrátí, zatím se tak však nestalo a Carl jednou řekl, že bez Erica by to už asi nebylo ono.
O Ericovi vždy mluvil jako o dobrém příteli, s kterým mohl telefonovat a smát se při tom až k pláči. Bohužel Eric trpěl depresemi a potýkal se s alkoholismem. Zemřel na vnitřní krvácení způsobené alkoholem ve věku 42 let.

https://assets.mubi.com/images/cast_member/251356/image-original.png?1532111506


Larry Wessel, který produkoval/podporoval videa o Shaye, se o Ericovi a jeho výtvoru rozhodl natočit dokument (Eric and Shaye), který měl premiéru v roce 2016. Bohužel však tento dokument zapadl a není nikde k dostání, zatím jsem ho nenašel, ale jakmile najdu, hodím odkaz. Je to dost smutné, vzhledem k tomu, že tohle byla jedna z možností, jak příběh Erica a Shaye více zviditelnit.
Ještě předtímto dokumentem spolu s Carlem Crewem natočili menší dokument Trigger happy, a ten je dostupný na youtube https://www.youtube.com/watch?v=fxkRZD0sqWM

Za mě je opravdu smutné, že tento příběh není ve větším povědomí, protože je úžasný. Myslím, že životopisný film o Ericovi a Shaye by mohl být hodně dobrý (v rukou správného režiséra). Ono i ty videa se Shaye jsou po filmařské stránce něco naprosto unikátního a štve mě, že jsem to objevil až teď. Proto děkuji své dlouhodobé podporovatelce ze stránky The Occultist , že mě na tohle přivedla.

Erica mi je vážně líto, stvořil něco neskutečného, něco co vyděsilo spoustu lidí a navzdory tomu jeho dílo zatím nedošlo takové slávě jakou si zaslouží. Snad se to ještě změní, protože tenhle konec je na můj vkus až moc depresivní.

Komentáře

  1. Děkuji moc, že jsi o tom napsal článek. Jak už jsem ti několikrát psala, já bych asi nebyla schopná si tohle sama najít, nechtěla jsem si videa žádným způsobem připomínat, protože mě to vždy děsilo a byla to snad jedna z nejděsivějších věcí, co jsem kdy viděla. Videa na mě působila prostě zvláštně a nepříjemně, pravděpodobně i díky tomu, že jsem videa viděla docela dávno, kdy jsem byla děcko.

    Musím souhlasit, že příběh je docela smutný a depresivní a hned se na ta videa budu dívat úplně jinak.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to příběh jednoho velice zajímavého muže který stvořil něco velice zvláštního. Úžasné a přitom tolik děsivé že nemám odvahu videa vidět. Děkuji za čtení. -Élan-

    OdpovědětVymazat

Okomentovat