Masakr u Devíti křížů - Můžou za některé nehody na dálnici D1 přízraky mrtvých?


Devět křížů je místo v okrese Brno-venkov, nedaleko dálnice D1. Oblast je pojmenována podle devíti křížů, které vztyčili benediktinští mniši. Kříže, ale trouchnivěly, takže se postupně obměňovaly a každých sto let se posvěcovaly. Poslední zmínka o posvěcení pochází z konce 19. století. Údajně byly vztyčeny jako pomník jedné tragédie. V blízkosti těchto křížů se mají zjevovat přízraky lidí, kteří pod nimi byli pohřbeni a tato vidění měla způsobit spoustu autonehod. Jaká je pravda?



Údajně to začalo v roce 1539. Jeden handlíř si chtěl vzít dceru jednoho bohatého sedláka, ale to se sedlákovi nelíbilo, ten jí našel jiného, bohatého, ženicha a uspořádal svatbu. Sedlákova dcera to dala vědět handlířovi a ten si najal pomocníka, s kterým se poté vypravil na svatební průvod. Měli si sebou vzít střelné zbraně a pokusit se nevěstu unést. K jejich smůle to skončilo masakrem a všichni zúčastnění zemřeli. Handlíř nakonec zastřelil svého kumpána, protože zabil nevěstu, a poté sebe. Na místě bylo 9 mrtvých a ti mají byt pohřbeni pod těmi devíti kříži.


Údajně na dálnici D1 (poblíž toho místa) straší jejich přízraky a způsobují nehody.
Jeden muž měl projet přízrakem nevěsty, a poté se z toho zbláznit a běžet do lesa. Další den ho našli roztrhaného.

Objevilo se spousty dalších příběhů, ale přijde mi zbytečné o nich psát, protože stejně jako ten první nejsou ničím potvrzené. Záznamy chybí. Ani v místě, kde se to má dít, není zaznamenaný zvýšený počet nehod. Údajně si ani řidiči nestěžují na přízraky, ale hádám, že někdo se určitě najde (dobrá výmluva na nehodu). A Česká televize dokonce provedla v jedné reportáži výkop u těchto křížů, ale žádné kosti tam nenašla. Prý podle vzpomínek starosty Lesního Hlubokého (obec, kde se kříže nachází), byly exhumovány už v 60. letech a pravděpodobně byly kvůli pozdějším a častým výkopům sítí, zajišťujících energie, zničeny.

Ani o samotné pověsti není žádný záznam. Navíc je v ní pár nesrovnalostí. Pokud by byl svatební průvod, určitě by se ho účastnilo více než 9 lidí, vzhledem k tomu, že to byla svatba bohatých lidí. Takové akce byly vždy doprovázeny místními vesničany. Také je zvláštní volba zbraně. Střelné zbraně v té době sice už byly, ale fungovaly na principu doutnákového zápalníku a ten byl velice nespolehlivý. Navíc se muselo po každé ráně nabíjet a než vyšel výstřel, také to chvíli trvalo. Takže se zdá krajně nepravděpodobné, že by mohli zabít 9 lidí, aniž by ti lidé uprchli či se nebránili a útočníky neporazili.

Možná se stalo něco podobného, protože se neví, proč se ty kříže postavily. Třeba připomínali oběti nějaké jiné tragédie, kdo ví. Nebo je ta pověst popletena. Každopádně není ničím potvrzené, že by v blízkosti těchto křížů strašilo.

Spekuluje se, že kříže byly vystavěny na podporu místního duchovna (víry v Boha).

Co si o tom myslíte vy?

Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. O tomto místě jsem věděla, ale nikdy jsem tomu nevěřila. Vždy jsem to brala jenom jako pověst, lidi se prostě rádi bojí. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pocházím kousek od 9 křížů, kdysi mě to hodně zajímalo a pátrala jsem po alespoň konkrétním svědectví, nicméně si pamatuji jen fakt, že všechny ty nehody, kdy byl údajně viděn přízrak, nejsou dohledatelné a je to "jedna bába povídala" a také to, že nejde s jistotou říct, proč tu ty kříže vlastně stojí...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat