Skutečné V zajetí démonů 2 - Byl enfieldský poltergeist další podvod manželů Warrenových nebo byla dívka skutečně terorizována zlým duchem?

Enfieldský poltergeist je jeden z nejznámějších případů paranormálních jevů. Dostalo se mu obrovské mediální pozornosti, takže se dostal i do hledáčku manželů Warrenových. Co se údajně stalo a jak moc je to pravdivé?




Roku 1977 v Enfieldu se jedenáctiletá dívka jménem Janet Hodgsonová měla stát terčem útoků ducha Billa Wilkinse v domě 284 Green street, do kterého se s ní a jejími třemi sourozenci (sestra a dva bratři) přestěhovala jejich matka, jež se vyrovnávala s rozvodem.

Začalo to tím, že si Janet a její mladší bratr Johnny stěžovali na to, že jim někdo třese s postelemi. Matka, Peggy Hodgsonová, jim prý moc nevěřila, ale nevysvětlitelné události se však začaly stupňovat a brzy měla uvěřit i ona.

Do povědomí se celá událost dostala díky telefonátu na policii, kdy Peggy nahlásila, že jim „něco hýbe s nábytkem.“ Po příjezdu měla být hlídka svědky pohybující se židle. Podle svědectví policistky, která byla této události přítomna, se to skutečně stalo.

Nakonec se celý případ dostal do médií a začalo neuvěřitelné haló. K domu se sjížděli kromě novinářů i všemožní vyšetřovatelé paranormálních jevů, včetně dnes už světoznámých lovců duchů manželů Warrenových.


Manželé Warrenovi
https://www.thetimes.co.uk/imageserver/image/%2Fmethode%2Ftimes%2Fprod%2Fweb%2Fbin%2F16a0b082-719b-11e9-a116-49ac88679a93.jpg?crop=4280%2C2408%2C507%2C196&resize=1180

Osobou zodpovědnou za tyto události měl být Bill Wilkins. Muž, jenž v domě předtím žil a zemřel v něm. Dívku Janet měl jeho duch dokonce posednout a tak vznikla slavná nahrávka, na které Janet měla mluvit Billovým hlasem. Divné je, že tento výslech nebyl natáčen, ale podle zúčastněných, mezi nimiž byli manželé Warrenovi, to dívka nemohla předstírat. Prý nebylo vůbec poznat, že hýbe rty, zatímco se z ní linul znepokojivý hlas a to má být důvodem, proč to nemohla hrát.

S tím si dovolila spousta lidí nesouhlasit, protože Janet mohla změněný hlas pouze hrát a na světě je mnoho lidí, kteří dokáží mluvit bez toho, aby se jejich rty pořádně hýbaly. Navíc hlas z nahrávky je velice hrubý a vzhledem k absenci obrazové dokumentace, není vůbec jisté, jestli to je hlas, který vycházel z Janet. A jestli ano, pořád to nic nedokazuje. I já dokážu mluvit jiným hlasem a nemusím u toho moc hýbat rty. ¨

https://www.youtube.com/watch?v=_OWgImgIRic když si nahrávku poslechnete, můžete si všimnout, jak zvláštně hlas z ní, a to je pravděpodobně tím, že se Janet snažila při mluvení nehýbat rty, pokud to je vážně její hlas. Zkuste mluvit a snažit se nehýbat rty, zjistíte, že budete mluvit podobně. Navíc Janet byla velice chytrá a pravděpodobně tuhle schopnost trénovala, jestli to tedy byla ona.

Dále měla dívka dokonce levitovat, což mělo být zachyceno na této fotce. 



https://static.standard.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2012/01/03/09/Poltergeist-415.jpg?w968


Nevím, jak to připadá vám, ale já vidím dívku, co skáče. Janet ještě k tomu dělala gymnastiku, ale myslím, že i člověk s normální kondicí by zvládl něco takového zinscenovat.


V domě kromě zmíněných věcí mělo také docházet k rozbíjení nábytku, nádobí a samovolnému pohybu různých věcí.

Ke všemu většinou docházelo, když zrovna nikdo nebyl v dané místnosti.
Maurice Grosse, vyšetřovatel paranormálních jevů, k tomu řekl: „Je to chytřejší než my.“

Další lovec duchů, Guy Playfair, taktéž navzdory všem pochybnostem nezměnil svoje stanovisko a dále věřil. Spolu s Grossem tvrdili, že navzdory fingovaným jevům, některé jevy odehrávající se v domě nelze vysvětlit. Těmito jevy mysleli zvuky, které vydávala Janet. Zajímavé bylo, že Janet tyto zvuky (nebo „hlas Billa Wilkinse“) byla ochotna dělat pouze, když nebyla natáčena a před minimem svědků. Navíc není nic těžkého na tom ze sebe občas vyloudit nějaký strašidelný zvuk (což sem tam dělala).
Zajímalo by mě, jestli tomu ti dva skutečně věřili, anebo tuhle pózu dávali na odiv jen kvůli budoucím publikacím. Možná si tuto víru jen nalhávali.

Manželé Warrenovi samozřejmě „potvrdili,“ že je to skutečné.

Janet a její sourozenci jednou sami přiznali, že některé jevy byly pouze nahrané. Jednou Janet dokonce přistihli při činu.

Když ostatní jevy byly pravdivé, proč tedy něco hrály? Navíc duch Billa Wilkinse, jenž měl mluvit skrze Janet, se až moc vyptával na menstruaci. Není to trochu podezřelé? Nezajímají se o toto téma náhodou dívky v Janetině věku?

Janet byla také vyšetřena psychologicky a údajně nějaký čas pobyla v psychiatrické nemocnici. Měli jí také pohrozit elektrošokovou léčbou (není potvrzeno).

Peggy Hodgson (matka) se spolu s dcerou Janet jednou i trochu prořekly reportérům. Janet měla říct, že všechno jen hrají a matka ji měla rychle zarazit. Některé zdroje uvádějí, že se prý přiznaly obě a vědomě. Je těžké soudit, jestli se to skutečně stalo. Není o tom žádný záznam. Nicméně i bez tohoto „přiznání“ je případ plný pochybností.

Poté, co po roce 1979 ta největší mediální pozornost utichla, utichla také paranormální aktivita v onom domě, ale ne úplně. Podle rodiny se občas něco stalo, už to však prý nebylo tak hrozné. Proč se duch rozhodl rodinu už tolik netrápit není známo.

Peggy Hodgsonová v domě žila až do roku 2003, kdy zemřela.

Od té doby bylo zaznamenáno jen jedno údajné vidění ducha, podle patnáctiletého chlapce, který tam pár měsíců žil se svoji rodinou, nikdo další to nepotvrdil a současní majitelé dům pronajímají a hlídají si své soukromí a není známo, že by si stěžovali na něco paranormálního.

Roku 2011 se Janet znovu zeptali na její zážitek z dětství. Tvrdila, že pouze 2% byla nahraná, zbytek byl prý „skutečný.“

Můžete mi vysvětlit, proč by někdo fingoval paranormální jevy v domě, kde jsou paranormální jevy? Připomíná mi to přísloví o nošení dříví do lesa.

Komentář lze nastavit i jako anonymní. Stačí rozkliknout ten malý obrácený trojúhelník po rozkliknutí "Zadejte svůj komentář."






Komentáře

  1. Také mi přijde, že Janet na fotce skákala. Je celkem nepravděpodobné, že by levitovala. Možná to byla pro ně jen hra. Udělat takovou show pro média. Ale celé mi to nesedí..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat