„Nejlepší nájemný vrah" z dark webu (Yura z Besa Mafie) - Může vám zprostředkovat vraždu?


Od roku 2010 se na dark webu začaly často objevovat stránky „nájemných vrahů"  nabízející „vraždy na objednávku.“ Tyto stránky jsou podvod (měli by být :D) a slouží jen k vytáhnutí peněz z lidí s pochybnou morálkou. Jenže, kolem roku 2015 se objevila stránka se jménem „Besa Mafia,“ která měla být jedinou a pravou stránkou, nabízející skutečné služby, jejímž zakladatelem byl muž vystupující pod přezdívkou Yura. Opravdu se na téhle stránce dala objednat vražda? A kdo je Yura?



https://cbsnews1.cbsistatic.com/hub/i/2018/09/26/9e4a33d6-dda3-4604-9a6f-49593ec57149/yura-hero.jpg


Kolem roku 2015 vzbudily stránky s poptávkou po vraždách zájem u Chrise Monteira. Ten psal články, v kterých se snažil vyvracet různé internetové podvody. Díky tomuto zájmu se rozhodl více prozkoumat stránky, které nabízely vraždy (nejen to, například i znásilnění či zmlácení atd.) na objednávku. Ceny se pohybovaly v řádech tisíců i desetitisíců dolarů. Záleželo na tom, co jste chtěli a jak jste to chtěli provést (vražda – nožem nebo pistolí). Chris se tedy o tyto stránky začal zajímat a snažil se zjistit jestli jde o podvod.

Jelikož nenašel žádné záznamy o provedených vraždách, ani o vrazích operujících na dark webu, mohl s čistým svědomí napsat článek, na RationalWiki, o tom, že tyto stránky jsou podvod.

Jenže roku 2016 článek upravil anonymní uživatel, jenž napsal, že všechny stránky jsou podvod až na jednu se jménem Besa Mafia, ta jediná je prý pravá a poskytuje skutečné služby. Dále tam bylo napsáno, co nabízí a jaké jsou ceny. Autor taktéž ujišťoval, že vše je naprosto bezpečné a anonymní. Byla to vlastně taková reklama.

Když to Chris Monteiro zjistil, samozřejmě se naštval a stránku Besa Mafia si našel a poté na ní napsal recenzi ve svém blogu Pirate.London. Ve zkratce to bylo o tom, že stránka je podvod a jen ztěžka poskytuje svým „zákazníkům“ ochranu.

O pár dní později Chris dostal email od někoho, kdo tvrdil, že je autorem stránky Besa Mafia a chtěl mu dokázat, že ta stránka není podvod. Podepsal se jako Yura.

Yura mu nabídl 50 dolarů měsíčně za to, když bude jeho stránku propagovat na svém blogu. To Chris odmítl a Yura mu začal vyhrožovat, že zaplatí pár lidí, aby mu zaspamovali stránku tím, že je Monteiro policista v utajení. Chris Monteiro pak publikoval konverzaci na svém blogu.
Jenže na blogu se poté objevil link na video, v kterém se objevil záběr na papír, kde bylo napsáno „Od člena gangu Besa Mafia věnováno Pirate London.“ Poté se ve videu objevilo auto, které bylo v plamenech.

Montiera to vyděsilo. Začal si říkat, jestli náhodou opravdu nenaštval nějakou zločineckou organizaci. Kontaktoval proto policii a ta mu později řekla, že auto nebylo spáleno ve Velké Británii. Tím mu moc nepomohla.

Chris se tedy rozhodl situaci vyřešit sám a objednal si z oné stránky vraždu na neexistující osobu. Každou zprávou, kterou od Yury dostal, získal důležité informace o speciálním ID, které mu v kombinaci s adresou URL Besa Mafie umožnilo číst Yurovy konverzace s ostatními „zákazníky“ a tak Chris Monteiro získal definitivní důkaz, že Besa Mafia je podvod.

Žádná objednaná vražda totiž nebyla splněna a Yura se v konverzacích často vymlouval, například, že se vrah zasekl v dopravě apod. Někteří „zákazníci“ po něm chtěli peníze nazpět a on někdy předstíral, že je hacker, který se stránky zmocnil a požaduje 10 dolarů za to, že o dotyčné osobě neřekne polici, protože na základě informací, které mu „zákazníci“ poslali, šlo v některých případech zjistit, o koho se asi jedná. Někdy šla zjistit i konkrétní totožnost, pokud si osoba nehlídala svojí „online stopu.“ Yura tedy dokázal z lidí vytáhnout peníze na dvakrát. Většinou však požadavky na vrácení peněz ignoroval.

Dokonce mu občas napsal nějaký zájemce o práci nájemného vraha. Yura těchto nabídek využil k nahrávání videí, v kterých se zapalovali auta a to měl být důkaz, že je stránka pravá.

Pokud někdo nevěřil. Yura mu poslal, stejně jako předtím Chrisu Monteirovi, video, kde hořelo auto a předtím bylo na bílém papíře napsáno slovo, na kterém se domluvil se „zákazníkem.“
Také chtěl natočit falešná videa vražd, aby vše mělo ještě větší uvěřitelnost.





Dokonce si našel SEO experta z Indie, který zařídil, aby se dala stránka Besa Mafia snadno najít při zadání klíčových slov, jako "hire" a "kill."

Tato strategie se Yurovi velmi vyplatila a podvedl díky ní spousty lidí.

Chris Monteiro to však nechtěl nechat jen tak a se svým kamarádem (je uváděn jako Judge Jude) se snažili Yuru dostat. Uvědomil si totiž, že stránka je sice falešná, ale lidé, kteří si tam chtějí objednat vraždu skuteční jsou a díky informacím, které ví, může vraždám zabránit, kdyby se náhodou neuspokojený zákazník rozhodl konat na vlastní pěst. Proto se rozhodl kontaktovat polici, FBI, NCA (National Crime Agency)  a další bezpečnostní složky a chtěl jim poskytnout všechny záznamy, které má o uživatelích. Komunikace však byla velmi složitá a odpovědí se mu nedostávalo.

Později se Chris spojil s hackerem bRspd, který se do stránky Besa Mafia dostal (místo fotky osoby, kterou chce mrtvou, poslal Yurovi soubor, jenž mu umožnil přístup) a díky tomu znal všechny informace o „zákaznících.“ Věděl tedy dost důležité informace, které mohli vést k odhalení pravé totožnosti těch, kteří si vraždy objednávali. Yura své „zíkazníky“ ujišťoval, že únik informací není nic vážného a není se čeho bát.

Hacker bRspd s Yurou nějakou chvíli konverzoval. Chtěl se s ním domluvit na spolupráci. Hacker mu chtěl se stránkou pomáhat, vylepšit mu zabezpečení s tím, že by se soustředili na záchranu životů a ne na získávání peněz. Yura s tím moc nesouhlasil a nakonec odmítl. Z Yurovy strany se vše točilo jen o penězích.

Brspd poskytl informace FBI a ta poté kontaktovala Stephena a Amy Allwinovi, že chce Amy někdo zabít. Bohužel to nezabránilo její vraždě (konec roku 2016) a později se ukázalo, že vrahem byl Stephen, protože policie zjistila, že si přes dark web koupil anastetický scopolamin, který se našel v těle jeho ženy. Byl odsouzen na doživotí roku 2018.

Ještě než k této vraždě došlo, BRspd s Chrisem začali plánovat další a konečný útok (červen roku 2016).
Do stránky se nabourali a tentokrát jí úplně uzavřeli. Na hlavní stránku napsali „Besa Mafia končí s byznysem.Po 6 měsících okrádání zločinců a odcizení 100 bitcoinů (kolem 65 tisíc dolarů v té době) je stránka uzavřena. Nikdo nebyl zavražděn nebo zbit.“

Pro Chrise Monteira to bylo velké vítězství.

V lednu roku 2017 Monteiro konečně navázal kontakt s NCA, a sdělil jim všechno, co ví. Později se Chris dozvěděl o vraždě Amy Allwinové a znovu NCA kontkatoval s tím, že je celá záležitost urgentní. NCA slíbilo, že záležitost teď bude řešit mnohem rychleji. Chris si až do této doby nebyl jistý, že informace, co má, můžou opravdu zachraňovat životy.

V únoru byl sám Monteiro zatčen, protože NCA našla spojitosti mezi ním a Besa Mafií, tyto spojitosti však byly falešné, tedy kromě jedné (když si Chris obejednal vraždu falešné osoby, aby zjistil jestli je Besa Mafia podvod). Oddělení, které zatčení uskutečnilo, nevědělo, že je Chris informátor. Hlavní důvod k zatčení přišel od Yury, který najal pár lidí, aby psali falešné články o Chrisově spojitosti s Besa Mafií (bylo to v době, kdy si Yura a Chris poprvé psali, a Yura mu poté vyhrožoval). Chris byl brzy, po vyjasnění situace, propuštěn.

V následujících měsících/letech došlo k zatčení několika lidí, jenž si přes stránku Besa Mafia objednali vraždu, mezi nimiž byl jeden doktor z Anglie, ale ten za objednanou vraždu nezaplatil, jen poslal žádost, kterou poté dále neřešil. Policii řekl, že tu objednávku udělal jen z frustrace. Nakonec byl propuštěn. Jedna žena z Dánska byla odsouzena na 6 let za objednání vraždy svého ex-přítele.

Tohle však nebyl pro Yuru konec, vytvořil další stránky. Jedna z nich se jmenovala Bratva Mafia a tentokrát vystupoval pod jménem Barbosa.


https://wi-images.condecdn.net/image/BJLKP07DaYG/crop/2040/f/killist2.jpg


Štáb CBSNews, 48 hodin, začal Yuru vyšetřovat a snažil se zjistit kým je. Často s ním komunikovali přes email. Yura/Barbosa jim řekl, že už s tím chce skončit a dokonce si prý koupil restauraci, v jedné z prvních emailových konverzaci dokonce poskytl seznam lidí, kteří si objednali něčí vraždu. A díky tomu došlo k varování několika lidí a údajně i pár zatčení. Yura se i v konverzacích s jinými novináři rád stylizoval do postavy „takového dobráka,“ který tím, co dělá chrání životy a okrádá zločince. Jenže, jak už jsem psal, dle konverzace s hackerem bRspd to vypadá, že mu jde jen o peníze. Podle jedné z konverzací chtěl dokonce zaplatit jednomu muži za to, aby někoho napadl, naštěstí k tomu nedošlo. To nevypadá moc „hrdinsky.“ Jednou tvrdil, že už od počátku spolupracoval s FBI, která ho prý nechtěla dostat a šlo jí jen o „zákazníky.“ Nic takového však nebylo potvrzeno.


Štáb 48 hodin, konkrétně žena, která si nechává říkat Lisa, pak díky heslu frunza22, které bylo staženo z Besa Mafie (Chrisem a hackerem bRspd), dokázala vystopovat jednu emailovou adresu, jenž měla napojení na muže v New Yorku. Který si shodou okolností v době, kdy Yura psal to samé, koupil restauraci. To samo o sobě může být náhoda, Lisa si je prý jistá jen na 70-80%, že to je on.

Když ho štáb našel, položil mu otázku, jestli je Yura. Muž samozřejmě řekl, že neví o čem to mluví a vytáhl mobil a celou věc začal živě streamovat na facebook, poté ho konfrontovali s informací o restauraci, a to už se muž začal chovat agresivně a řekl ať ho přestanou natáčet. Dokonce vzal jednomu reportérovi kameru. Nakonec řekl, že ten muž musel ukradnout jeho identitu, čímž vlastně potvrdil, že ty informace jsou pravdivé a Lisa svoje podezření zvýšila na 85-90%.

Po nějaké době se omluvil za své chování, ale nechtěl se zúčastnit rozhovoru.

Jestli je to Yura není jisté, nicméně podobnosti jsou dosti alarmující. Všechna zjištění štáb poskytl policii. Zatím nejsou žádné další zprávy. Identita Yury stále zůstává nepotvrzena.

Chtěli byste další články na toto téma? V tomto článku jsem se zaměřil jen na Yuru, ale je toho mnohem víc. Dokonce jsou záznamy o vraždě, která byla skutečně domluvena přes dark web, nicméně ne přes stránku o nájemných vrazích a nijak nesouvisí s tímto případem. Jak už jsem psal v článku na facebooku, vraždy přes dark web se určitě domluvit dají (ale nedělejte to, ne proto, že by se vám to na 99% nepovedlo, ale protože je to špatné), jen musíte mít kontakty. Ale děje se to jen výjimečně, alespoň podle toho co vím, protože riziko odhalení je příliš velké.


Je podle vás etické okrádat potenciální zločince? Jaký máte názor na Yuru?

Komentář lze nastavit i jako anonymní, stačí rozkliknout jen tu maličkou obrácenou pyramidku po rozkliknutí "Zadejte svůj komentář." 
Byl bych rád, a měli byste můj dík, kdybyste mi tu vážně hodili  koment, aby měl můj blog větší dosah a já větší motivaci pro psaní :) 





Komentáře

  1. Vzhledem k tomu, ze zadne informace bezpecnostnim slozkam nepredaval si myslim, ze byl stejny zlocinec jak ostatni. Na druhou stranu se da na dark webu narazit na ruzne ohavnosti. Behem vypracovavani seminarky na tema darkweb jsem narazila na pripad Petera Scullyho a desive to bylo vic nez dost ����

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O něm taky bude článek, tenhle případ mě vlastně k dark webu dostal.

      Vymazat
    2. Na jednu stranu je to zajimave a na druhou desive :D

      Vymazat

Okomentovat