Fotka mimozemšťana ze Solway Firth – Je takzvaný „kosmonaut“ („Solway firth spaceman“) na fotografii mimozemšťan?


Roku 1964 pořídil v Solway Firth místní historik Jim Templeton podivuhodnou fotografii.

Na výletě s manželkou a dcerou se mu podařilo vyfotografovat něco velice znepokojivého.
Jak můžete vidět na fotce, za jeho dcerou stojí v pozadí podezřelá osoba vypadající trochu jako kosmonaut.



Templetona to při vyvolávání fotek vyděsilo natolik, že s tím zašel na policii a ta mu řekla, že na ní nevidí nic podezřelého. Fotky si však všimly noviny a celá věc se proslavila.
Fotka je zajímavá tím, že je skutečně pravá a nebyla nijak upravena.

Templeton později řekl, že v Austrálii si případu všimli v novinách dva technici, kteří pracovali na testovací střelnici pro rakety, a onoho dne prý museli testy ukončit, protože jim místo narušily dvě osoby, jenž se měli podobat „kosmonautovi“ na fotce. Nicméně není žádný záznam o tom, že by testy byly zastaveny kvůli tomu. Ani žádná fotografie z toho dne nic takového nezaznamenala.

Templetona také údajně navštívili dva muži, kteří měli být z vlády a identifikovali se čísly. Chtěli vidět místo, kde fotku pořídil. Když je tam zavedl, ptali se, kde osobu na fotce viděl, ale on jim řekl, že jí neviděl. To je prý naštvalo a poté odjeli. Později si říkal, že to byli pravděpodobně nějací podvodníci.

Novinář David Clarke pro fotku vymyslel možné vysvětlení, podle něj se do záběru fotoaparátu mohla dostat Templetonova manželka, aniž by to viděl. Měla na sobě dokonce šaty, které měly stejnou barvu jako oblečení tajemné osoby na obrázku. Při vyvolávání se pak fotka mohla trochu přeexponovat a proto osoba v pozadí vypadá tak zvláštně.
Fotoaparát umožňoval vidět jen 70% foceného prostoru, takže Templeton mohl ženu snadno přehlédnout, třeba to bylo dokonce vyfoceno schválně takhle.
Clarke s Templetonem i mluvil a věřil mu, že neví, jak se osoba mohla na fotku dostat, nebyl si však tolik jistý historkou o těch dvou mužích.

Mně přijde podivné taky tohle. Proč by někdo chodil s takovou fotkou na policii? Možná se jen Templeton bál, ale i tak by se musel cítit přinejmenším trochu hloupě, kdyby šel na policii s tím, že má na fotce něco zvláštního. Možná to celé udělal kvůli pozornosti a fotka byla nafocená účelně, i když je to jedno. Fotka je tak jako tak pravá a není upravená, alespoň podle těch, co jí prověřili.

Vysvětlení, že je na ní Templetonova žena, je podle mě správné. Co jiného by to mohlo být?
Někteří lidé, co věří na duchy nebo mimozemšťany tvrdí, že tohle je důkaz jejich existence. Za mě je to na důkazní materiál příliš nejasné, ale kdo ví, co na tom skutečně je. Podle mě na tom však není nic paranormálního nebo neuvěřitelného.

Co si o tom myslíte vy?


Komentáře