"Kentler project" - Německá vláda dávala děti do péče pedofilům


Tento projekt vymyslel německý psycholog a pedagog Helmut Kentler.

V podstatě spočíval v tom, že se děti bez
domova dávaly do péče pedofilům. Z toho měli být dvě výhody. Děti nezatěžovaly sirotčince a pedofilové nevyhledávali jiné oběti.
Zdá se vám to jako výmysl z nějakého filmu? Mně se to taky zdálo neskutečné, ale opravdu se to stalo.



Helmut Kentler se narodil v roce 1928. Chtěl studovat teologii a stát se pastorem (náhoda?), jenže otec si to nepřál, a tak Helmut studoval technický obor. Po smrti otce ho však opustil a začal studovat medicínu, pedagogiku, psychologii a filozofii

Specializoval se na sexuologii a také dělal psychologické posudky pro policii.
A jednoho dne dostal úžasný nápad, dávat děti bez domova (chlapce, o dívkách jsem nic nečetl) do pěstounské péče pedofilům.

Tento „nápad“ mu díky „přesvědčivým argumentům,“ že to pomůže pedofilům „zapadnout“ a chlapcům bez domova taky, posvětil senát. A tak v roce 1969 Kentler se svým projektem začal.
Jeden z pedofilů, který do své péče „obdržel“ jednoho chlapce, měl dokonce záznam za obtěžování.

Neví se přesně, kolik chlapců bylo takhle umístěno. Některé složky z té doby se ztratily, náhoda?

Kentler o více než deset let později (kdy už byla celá věc promlčena a vyšla na světlo, i když se jí moc pozornosti nedostávalo) řekl na svoji obhajobu, že chtěl těmto chlapcům pomoci získat sociální stabilitu a dospět, i když mu bylo jasné, že muže, co se o ně starali, zajímali chlapci hlavně po sexuální stránce.

Jednou řekl, že děti, jenž jsou brzo zasvěceny do sexuálních věci, mají menší riziko toho, že budou zneužity (to dává smysl, samozřejmě ne zasvěceny tím, že s nimi máte sex, ale jen konverzací o tom). A pokud se rodiče dozví, že má jejich dítě sexuální vztah s dospělým, neměli by prý hned utíkat na policii, ale zjistit, jestli je ten člověk důvěryhodný.
Kentler dále uvedl, že sexuální vztah mezi dospělým a dítětem může být jen výjimečně problémový.

Celý projekt hodnotil jako úspěch a přiznával, že si je vědom jeho nezákonnosti.

Také pracoval jako soudní expert u případů zneužívání. V těchto případech nepovažoval za nespravedlnost sexuální styk s dítětem, ale jen pokud dospělý použil násilí. Což potom nedává moc smysl mít ho jako experta, protože většina pedofilů nechce dětem ubližovat.

On sám měl 3 adoptované syny a jednoho syna v pěstounské péči. Není známo jestli je někdy nějak zneužíval.

Svoje činy a názory neskrýval (po promlčení projektu), a možná věřil, že koná správnou věc. Můžeme jen spekulovat, jestli měl pedofilní sklony, ale já myslím, že ano. I když kdo ví. Je však zvláštní, že tolik „bojoval za práva pedofilů.“

Případ se dostal do většího povědomí v posledních měsících, kdy se v Německu problémy s pedofily, zneužívajících děti, zvyšují.

Některé oběti projektu dopadly takhle.
Ví se, že jeden chlapec se svým pěstounem žil i v dospělosti. Ale mnoho obětí popisuje, že jim projekt zničil život. Například jeden muž řekl, že do pěstounské péče v rámci tohoto projektu byl daný v devíti letech, a jeho pěstoun ho roky sexuálně zneužíval. Takových obětí je víc.

Jedno je jisté, tenhle projekt byl špatný a Helmut Kentler neměl mít dovoleno něco takového provádět a to, že pracoval jako soudní znalec u případů zneužívání, je jen poslední hřebíček do rakve tehdejší politice.

Už se mluví o nějakém odškodnění pro oběti a úřady pracují na zjištění více informací o celém projektu, mnoho složek však bylo ztraceno. Většina odpovědných lidí už je po smrti.

Helmut Kentler zemřel v roce 2008

Co si o tom myslíte vy?



Komentáře

  1. Zajímavý k pedofilům se děti dostanou šup šup stačí jen jeden magor. Kdežto do normálních rodin to trvá. -Élan-

    OdpovědětVymazat
  2. Ani se mi tomu nechce věřit a nechci přemýšlet nad tím, kolik takových a podobných projektů vlastně bylo, nebo možná ještě je, a že to vůbec někdo schválil. Je to zajímavý článek, o projektu jsem nevěděla. Je super, že píšeš o pedofílii a podobných tématech.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat