John Edward Robinson alias „Slavemaster“ - První „internetový“ sériový vrah


Proč první „internetový“ sériový vrah? Protože na něm Robinson podle všeho vyhledal více než polovinu svých obětí.




Než si více představíme, co se vlastně stalo, vrátíme se do Cicera v Illinois roku 1943, kde se Robinson narodil jako 3. dítě do nepříliš ideálního zázemí.
Otec alkoholik a matka si až přespříliš zakládala na disciplíně. Tahle kombinace není pro zdravý vývoj dítěte zrovna tím nejlepším.

Ve čtrnácti letech se připojil ke skautům, a dokonce vystupoval před anglickou královnou.
Později byl vyhozen z jedné soukromé katolické školy kvůli problémovému chování.
V roce 1961 se snažil vystudovat vysokou, aby se mohl stát rentgenovým technikem, studium mu však moc nešlo a tak jej nedokončil.
Roku 1964 se přesunul do Kansas City a oženil se s Nancy Jo Lynch.

Už roku 1967 se dal na kriminální dráhu, když podvedl Wallace Grahama, který si ho najal jako laboratorního technika. 
Díky podvodům s šeky, které se mu dostaly do rukou, si přišel asi na 33 000 amerických dolarů (pokaždé když se bude mluvit o penězích myslím tuto měnu).
Vyhnul se vězení, ale dostal probaci na 3 roky, to znamená, že po tu dobu byl kontrolovaný, a pokud by spáchal nějaké další činy, mohl by jít do vězení.

Později pracoval u firmy, jež pronajímala televize. Byl vyhozen za to, že kradl, ale nebylo s ním vedeno žádné řízení.

Poté pracoval u mobilní společnosti, která nevěděla o jeho probaci, a když to zjistila, tak na Robinsona všichni probační úředníci pěli chválu, nevěděli však, že stále krade.
Nakonec byl odsouzen za porušení podmínky, ale po pár týdnech ho propustili, protože se zdálo, že už je napravený, ale on samozřejmě kradl dál.
Dokonce připravil svojí sousedku o 30 000, které jí měl investovat.

Později si založil společnost, jež se zabývala financemi. Asi vás nepřekvapí, že sloužila k oblbování a okrádání lidí.
Robinson na své klienty působil velmi dobře, dokonce se jim i jeho firma zdála v pořádku, protože se o ní nikde nepsalo nic špatného a opravdu působila spořádaným dojmem. Nicméně nakonec klienti zjistili, že Robinson si s jejich financemi dělá co chce, a tak svoje smlouvy rozvázali.

Když si ho všimly federální úřady, dostal pokutu 2 500, a opět šel na pár týdnů do vězení.

Roku 1977 se Robinson a jeho rodina (v té době měli už pět dětí) přestěhovali do Kansasu.
U sousedů byl oblíbený, protože působil inteligentně a sympaticky. Navíc začal pracovat ve firmě zabývající se hydroponickým pěstováním rostlin.
Dokonce byl jmenován mužem roku za to, že pomáhal se zaměstnáváním postižených, ale nakonec bylo zjištěno, že se jmenoval sám, protože zasílal falešné dopisy, jež ho měli na tuto cenu doporučit. Odhalili to místní novináři.
V té době začala Robinsonova prestiž uvadat. Lidé si začali všímat jeho arogance a hrubého charakteru.

Na svou rodinu údajně také nebyl úplně příjemný, ale na druhou stranu je známo, že se svým dětem velmi věnoval a prý to byl milující otec. Možná tak chtěl na ostatní jen působit. Asi už nikdy nezjistíme, jak to bylo ve skutečnosti.

Zatímco řídil firmu zabývající se hydroponickými službami, tak se také připojil k jedné potravinářské společnosti, která neznala jeho minulost, a netrvalo dlouho, než Robinsona přistihli při krádeži, když přesouval finance do své firmy.
Mohl za to být odsouzen na 7 let, ale ve vězení strávil pouhé dva měsíce a pak byl puštěn na pětiletou probaci.

Jeho pověst v sousedství po všech obviněních značně upadala, ale on se vymlouval na to, že nic neudělal, že to byla pouze chyba v papírování a v podobných věcech.

Nakonec začal vytvářet další firmy, jež zakrývaly jeho podvody a poté spáchal první vraždu (alespoň se neví o žádné jiné předchozí, ale rozhodně mohl vraždit i předtím).
Robinson nabídl mladé dívce Paule Godfrey, aby vedla kurz cvičení v Texasu, když se s ním však setkala, už jí nikdo nikdy neviděl.
Rodině poslal dopis, na kterém byl Paulin podpis, že už je nikdy nechce vidět, a policie svoje vyšetřování kvůli tomuto dopisu zrušila.

Když se začal angažovat ve zdravotnictví, dostal se do kontaktu s Lisou Stasi, která čekal dítě v pouhých devatenácti letech. Slíbil jí, že ji s nepříznivou situací pomůže, ale místo toho jí zavraždil a její dítě pak pomocí zfalšovaných papírů svěřil do péče svému bratrovi, který s manželkou toužil po dítěti.

Dítě pojmenovali Tiffany a neměli tušení, jak je pro ně John ve skutečnosti získal. Tiffany později, když vyšla veškerá pravda najevo, řekla, že pokaždé když byla s Johnem sama, cítila se divně. Jednou jí prý dokonce lákal na plavbu lodí, ale odmítla, protože z toho neměla dobrý pocit.

Roku 1987 zmizela Catherine Clampittová, kterou si Robinson taktéž najal pro nějakou práci. Není jisté, jestli za jejím zmizením stojí právě on, ale je to velmi pravděpodobné.
Toho samého roku byl Robinson konečně uvězněn za mnoho svých podvodů a za porušení podmínky. Dostal 4 roky. Ve vězení se seznámil s Beverly Bonnerovou, vězeňskou knihovnicí, která kvůli němu opustila manžela a údajně uspíšila jeho propuštění.
Po opuštění vězení jí Robinson zaměstnal a opět o ní pak už nikdo neslyšel.

S příchodem internetu Robinson dostal nové možnosti. Začal navštěvovat různé BDSM skupiny, kde psal pod přezdívkou „Slavemaster.“

Při brázdění internetu oslovil Sheilu Faith, která měla dceru na vozíku, a nabídl jí, že se o ně postará. Nicméně je zabil a poté pobíral invalidní důchod dcery po dalších 7 let.

21 let stará polská imigrantka Izabela Lewicka často psala do různých BDSM skupin, kde byl Robinson, alias „Slavemaster,“ velmi populární. Nakonec se s Robinsonem dala do řeči a podepsala „115 let trvající“ otrocký kontrakt. Pobíral veškeré její peníze a jednoho dne zmizela. Jejímu zaměstnavateli řekl, že byla přistižena při kouření marihuany a kvůli tomu jí deportovali zpět do Polska.

Další obětí byla zdravotní sestra Suzette Trouten, kterou Robinson přesvědčil ke společnému cestování, poté už „od ní“ dostávala matka jen zprávy o tom, že je v zahraničí. Byly však psány mnohem lepším způsobem než Suzette obvykle psala.

Nakonec Robinson dojel na to, že čím dál tím méně za sebou zahlazoval stopy a stal se posedlejší svými touhami.
V mnoha státech byl kolem roku 1999 spojován se zmizelými osobami a tak byly na jeho firemních i domácích pozemcích provedeny prohlídky. Stalo se tak hlavně díky tomu, že dvě ženy v Kansasu proti němu sepsaly stížnosti pro sexuální obtěžování.

Na jeho farmě byly v barelech nalezeny rozkládající se těla dvou žen (Izabela Lewicka a Suzette Trouten).
V dvou jím pronajatých garáží se poté našla Beverly Bonner a Sheila Faith spolu se svou dcerou Debbie (dcera na vozíčku). Také je umístil do barelů.
Všechny ženy usmrtil tupými údery do hlavy, možná kladivem. 
Motivem jeho vražd byly peníze a pravděpodobně i nenávist k ženám, přece jen si vybíral za oběti jen ženy a kvůli tomu v jakém stavu byly nalezeny, ani nejde moc říci, co všechno s jejich těly prováděl. Jeho záliba v BDSM může nasvědčovat, že tíhnul k sadismu. Tudíž se mohl klidně dopouštět na obětech nějakého sexuálního mučení, ale potvrzené to není. Je to pouhá domněnka.

Roku 2000 došlo k jeho zatčení.

Byl obviněn a hrozil mu trest smrti, ale kvůli tomu, že ho nemohli spojit se všemi vraždami a také tomu, že například Lisu Stasi zabil ještě než byl v Kansasu obnoven trest smrti, a také díky jeho částečné spolupráci, byl odsouzen k doživotnímu trestu bez možnosti propuštění v roce 2003.

Tiffany Robinson, ta dcera jedné z obětí (Lisy Stasi), kterou adoptoval Robinsonův bratr, si roku 2000 nechala udělat test DNA, a tak bylo zjištěno, kdo byla její matka. Po zatčení Johna Robinsona se totiž přišlo na nesrovnalosti s adopcí.

Roku 2005 Nancy Robinson vyplnila rozvodové papíry, jako důvod uvedla neslučitelné rozdíly.
Nicméně také mluvila o tom, že vůbec nemůže uvěřit tomu, co byl její manžel zač. S ní byl prý úplně jiný a své děti miloval.

V roce 2006 byl nalezen 20 let starý barel s rozkládajícím se tělem na místě, jež Robinson spravoval s jedním svým pracovním partnerem. Není známo, kdo je obětí. Není ani známo, kolik dalších obětí Robinson měl, a co s nimi prováděl před smrtí.

Tento vrah na mě působí jako typický narcista, jenž si užíval moc nad druhými a rád se vysmíval systému. Snažil se působit spořádaným dojmem, což dává smysl, když se snažil skoro všechny podvádět. Vlastně celý život v podstatě jen lhal a dokazoval si „jak je lepší než ostatní.“
Jelikož vyrůstal v prostředí disciplinární matky, není se čemu divit, že tolik „chodil proti systému,“ a často vzdoroval. Také díky tomu nejspíš získal nenávist k ženám.
Prý byl ale velmi pozorným a milujícím otcem. Celou pravdu se už asi nikdy nedozvíme.



Co si o tom myslíte vy? Jak byste potrestali takového muže? Myslíte, že měl svoji rodinu skutečně rád nebo jen předstíral?


Komentáře