Lee Choon-jae a vraždy v Hwaseongu – Největší a možná i nejzpackanější případ Jižní Korei

18. září 2019 došlo k vyřešení případu, který šokoval a děsil Jihokorejskou společnost. Tedy to alespoň tvrdí policie, ale k tomu až za chvíli. Teď si řekneme něco o tom, co se vlastně stalo a kolik škody to způsobilo.


Musíme se vrátit do města Hwaseong roku 1986. Města s rozlehlými farmářskými oblastmi, jenž byly ideální pro to, aby v nich číhal sériový vrah.

Toho roku, přesně 15. září, byla Lee Wan-im (71) znásilněna, uškrcena a mělo se tak jednat o první oběť v nadcházející sérii vražd, jenž se vyznačovala znásilněním a uškrcením (ve většině případech vlastním oblečením) obětí. V tomto případě byl však test na sperma negativní, ale ve všech dalších bylo přítomno, i když ve většině případů podle něj policie nedokázala identifikovat krevní skupinu.

O měsíc později 20. října pak byla znásilněna a uškrcena Park Hyun-sook (25) když se vracela ze schůzky se svým budoucím partnerem.

12. prosince došlo k znásilnění a vraždě Kwon Jung-bon (25). Po předchozí oběti se vrahovy fantazie vystupňovaly (možná předtím nebyl tolik uspokojen) a tentokrát svoji oběť uškrtil punčochami a také jí s nimi udělal roubík, nakonec jí dal na obličej její vlastní kalhotky.

Lee Kye-sook (23) vrah znásilnil a zavraždil o dva dny později. Svázal ji, uškrtil deštníkem a nakonec jí dal pásek přes obličej.

Hong Jing-jang (19) znásilnil a uškrtil 10. ledna 1987, ruce jí předtím svázal a pusu jí zacpal ponožkami.

Park Eun-joo (29), „jen“ znásilnil a uškrtil o skoro 4 měsíce později 2. května. Někteří z vás si možná říkají, proč až po takové době, když zatím intervaly mezi vraždami nebyly delší než dva měsíce. Na to mám snadné vysvětlení. Policie totiž nezveřejnila totožnost, ani čas zabití, pěti dalších obětí, takže lze předpokládat, že jedna z těchto obětí by danou časovou prodlevu vyplnila, ale možná měl vrah moc problémů v osobním životě a tak si nenašel čas. Nebo ten čas vyplnil „pouhým“ znásilňováním a ne vražděním.

Ahn Gi-soon (54) svázal ruce, do pusy jí dal roubík z ponožek a kapesníku a nakonec ji znásilnil a uškrtil 7. zaří 1988. Takže tu máme další časovou prodlevu, tentokrát delší než jeden rok, která určitě byla vyplněna nějakou z výše zmíněných věcí, pravděpodobně dalšími vraždami. Na místě činu se také našly slupky od broskví.

Park Sang-hee (14) byla zavražděna zatímco spala ve svém pokoji 16. září 1988. Z této vraždy však byl nedlouho poté obviněn Yoon Sung-jeo (v té době pouze 22 let starý). Na místě činu se našlo pubické ochlupení, jenž mělo nějaké podobnosti s jeho (zdůrazňuji nějaké) a Yoon se sám přiznal, ale sluší se tu zdůraznit, že korejská policie ho pravděpodobně mučila a přiznání si vynutila. Yoon nakonec dostal doživotí, proti čemuž se odvolal a hájil se tím, že se přiznal pod nátlakem. Na podmínku ho propustili až o 19,5 let později a poté, co se nalezly minulý rok nové důkazy a pachatel se přiznal, tak se Yoon znovu odvolal, není však známo, jak to dopadlo.

Yoon nebyl jediný, kdo se stal obětí neoprávněného jednání policie. Pár podezřelých dokonce spáchalo sebevraždu, protože jim policie zničila svými obviněními život a mnoho z nich bylo mučeno. Je naprosto otřesné, že se něco takového dělo a proto je důležité, aby byla policie kontrolována a měla omezené pravomoci, protože jinak by to mohlo dopadnout takhle.

A to nebylo jediné pochybení korejské policie, protože krevní skupina vraha, který byl na základě DNA minulý rok identifikován, neseděla s tím, co se nalezlo na dvou místech činu. Jak se později dozvíte, z posledních vražd policie zjistila, že vrah měl krevní skupinu B, jenže podezřelý, kterého minulý rok obvinili, má skupiny O. Tudíž tu mámě další otázku, ale nenašel jsem k tomu moc informací a možná šlo vážně jen o chybu. K většímu rozboru se ještě dostaneme.

A tady se už dostáváme k tomu, kdo je oním vrahem nebo to alespoň tvrdí policie. Důvod, proč jsem tak otálel s jeho jménem (ano, z názvu článku je to jasné, ale jde tu o ten kontext) je ten, kvůli tomu, jak policie ve vyšetřování postupovala a kolik chyb a omylů udělala. Teď, když to víte, „vám můžu sdělit“ jméno Lee Choon-jae (překvapení). Otázkou však je, můžeme policii věřit? Není to jen jedno z dalších vynucených přiznání, kdy policie chtěla vyřešit 30 let starý případ? Než se k tomu dostaneme, probereme poslední 3 známé oběti, jenž se připisují zmíněnému muži.



Po vraždě Park Sang-hee následovala dvouletá odmlka, která mohla být z malinkaté části zapříčiněna tím, že byl Lee Choon-jae ve vězení za vloupání, které udělal 18. září 1989. Jelikož však vyplnil odvolání, v kterém uvedl, že ho někdo zmlátil a následně pronásledoval a kvůli tomu se prý do toho domu „vloupal,“ aby se schoval, tak díky tomu byl ve vězení jen od února 1990 do dubna téhož roku a poté ho soud propustil a dal mu probaci na dva roky. Takže to není zas tolik, aby to vysvětlovalo tak dlouhou mezeru, i když z části to vliv mít mohlo.

Kin Mi-jung (14) se stala vrahovou obětí 16. listopadu 1990. Na místě činu se nalezlo sperma, které šlo tentokrát identifikovat a prý patřilo osobě s krevní skupinou B, to však bylo minulý rok změněno a policie řekla, že tento důkaz je neplatný, protože nový obviněný Lee Choon-jae má krevní skupinu O, jak už jsem psal. Pokud budeme brát v potaz, že pachatelem je skutečně Lee, tak by se to dalo vysvětlit tím, že zavražděná mohla mít pohlavní styk s někým předtím nebo se to tam dostalo nedopatřením či chybou v laboratoři. Pak je tu možnost, že policie už byla tak zoufalá, že nemá žádnou stopu a tak si to jednoduše vymyslela, ale spíš bych to typoval na nedopatření.

Kwon Soon-sang (69) se stala předposlední známou obětí 3. dubna 1991. Na místě činu se našly dva otisky prstů, jenž nešly identifikovat a opět sperma, jenž patřilo osobě s krevní skupinou B.

Než se podíváme na poslední známou vraždu, trochu si projdeme Leeho minulost.

Narodil se 31. ledna 1963 ve Hwaseongu a když byl malý jeho sestra se utopila (nenašel jsem kdy přesně), to ho samozřejmě velmi ovlivnilo. On sám tvrdí, že byl prý v dětství znásilněn starším sourozencem, což sice není potvrzeno, ale leccos by to vysvětlovalo, obzvlášť sexuální povahu vražd.

Po střední škole roku 1983 šel do armády, kde sloužil jako řidič tanku, ale 23. ledna roku 1986 byl propuštěn a poté taky začala jeho série vražd, takže to všechno možná odstartovala frustrace z toho, že ho propustili z armády. Poté pracoval pro společnost prodávající elektrické součástky, u jiné společnosti později dělal řidiče a roku 1992 se oženil (díky tomu si možná dal pauzu od vraždění) a v roce 1993 skončil s prací a v prosinci téhož roku ho manželka opustila. Není známo proč, možná kvůli tomu, že skončil s prací nebo zjistila, že s ním není něco v pořádku, anebo obojí.

Teď přichází na řadu poslední vražda, která byla s velkou pravděpodobností ovlivněna odchodem manželky, protože se stala nedlouho po něm.

Lee si k sobě pozval osmnáctiletou nevlastní sestru a tu pak zdrogoval, znásilnil a zavraždil 13. ledna 1994.

Následující dny po vraždě se poté připojil k lidem, co jí hledali a byl velmi aktivní. O pár dní později ho zatkli na základě nesrovnalostech v jeho odpovědích na otázky kriminalistů a při následujících výsleších se údajně zeptal, kolik může někdo dostat za znásilnění a vraždu.

U soudu popřel vinu, ale soud měl prý usvědčující důkazy a tak ho odsoudil k trestu smrti, což bylo po odvolání změněno na doživotní trest s možností propuštění po dvaceti letech. Otázkou je, jestli to i v tomto případě nebylo vynucené odsouzení na základě chatrných důkazů, ale pravděpodobně ne a nenašel jsem více informací, jak to u soudu probíhalo, ale vzhledem k tomu, co už jsem tu psal o postupech policie v té době, tak k tomu moc velkou důvěru nemám, i když to s velkou pravděpodobností skutečně udělal. V té době nebyl se sérií vražd žen v okolí spojen, i když se to přímo nabízelo.

Tímhle tedy skončila i Hwaseongská série vražd a policie byla v koncích, protože pořád neměla vraha nebo o tom alespoň nevěděla. Diskuze o případu rozvířil v roce 2003 film Pečeť vraha (Memories of murder), který satirickým způsobem celý případ rozebral.

Vražda jedné studentky roku 2004 vzbudila ve společnosti paranoiu, jestli vrah nezačal znovu řádit.

Roku 2006 měl být také celý případ promlčen. Ano, čtete správně. Pokud by vrah nebyl do té doby odhalen, tak se poté klidně mohl přiznat a svoboda by mu zůstala, ale v tom případě by někdo vzal určitě spravedlnost do vlastních rukou. Nicméně promlčení bylo prodlouženo z patnácti na dvacet pět let a tak k němu u tohoto případu došlo v roce 2015. I přesto si police ponechala všechny důkazy kvůli významu celého případu, jenž v Jižní Korei neměl obdoby.

18 září roku 2019, 33 let a 3 dny od první známé vraždy, došlo k identifikaci Lee Choon-jae na základě testů DNA ze spodního prádla jedné z obětí.

Lee samozřejmě vinu popřel, ale 2. října se přiznal k patnácti vraždám, včetně případu, za který byl odsouzen Yoon Sung-jeo. Pak se přiznal k dalším pěti vraždám, z nichž se 3 staly ve Hwaseongu a dvě v Cheongju, a ještě k více než třiceti znásilnění a pokusům o znásilnění

15. listopadu 2019 policie došla k prozatímnímu závěru, že Lee byl zodpovědný za všech deset vražd ve Hwaseongu, které jsou veřejně známy.

Jelikož je však případ promlčen, tak Lee za tyto vraždy nebude souzen, nicméně stále zůstává ve vězení a pravděpodobně ho ani na podmínku nepropustí, když se odhalilo jaké další věci spáchal.

Stejně mi přijde absurdní dávat promlčení na vraždu, vždyť je to výhoda jen pro vraha. Když už tak policie může dát maximální lhůtu pro to, jak dlouho bude daný zločin vyšetřovat a pak se na něho úplně vykašle, aby teda ušetřila ty peníze.

Sice věřím, že Lee za to byl asi vážně zodpovědný a policii se opravdu podařilo po letech najít pravého pachatele, ale i tak tu zůstává ne zrovna pozitivní historie vyšetřování a mnoho nesrovnalostí.

Pro verzi, že Lee je vrahem svědčí to (když nebudeme počítat vzorek DNA, jenž mohl být eventuálně nastrčen), jak vraždy přestaly po jeho uvěznění, ale to samo o sobě není žádným důkazem. Samozřejmě vražda sestry vykazuje podobné známky, jenž byly u těch vražd (znásilnění a zavraždění, nenašel jsem jak přesně to provedl), takže to by mohlo leccos napovídat. Otázkou však je, jestli vážně svojí sestru zabil, protože podle všeho byl odsouzen na základě výslechu a nesrovnalostech ve výpovědi, co když jí zabil někdo jiný? Ale musím podotknout, že o tomto případu jsem nenašel dostatek informací, možná měli i něco hodnotnějšího, ale pokud ne, mohli to udělat klidně jako s Yoon Sung-jeomem (skloňuju to správně? Hádám, že ne) a také ho donutit ho k falešnému přiznání. A když už zmiňuju tento případ, je zajímavé, že se Lee přiznal i k vraždě, za kterou byl odsouzený Yoon, kdyby to tedy policie chtěla narafičit a vynutit si přiznání, určitě by mu řekla, ke kterým případům se přiznat a tenhle by jistě vyškrtla, protože přece nebude podkopávat svoji práci ne? Nebo je možná tížilo svědomí a řekli si, že to chtějí napravit a tak to všechno hodili na vraha, který zabil svojí sestru. Ano, jsou to více či méně šílené teorie a já jim moc nevěřím, jen mě to prostě napadá a zajímá mě, co si o tom myslíte vy? 

Ještě tu máme nesrovnalost s těmi krevními skupinami, ale to se asi dá přičíst špatné práci v laborce nebo ne. Mohl bych tu asi vypsat dalších deset teorií, jak to mohlo být, jenže to už bychom se do toho asi moc zamotali.

Jinak Lee Choon-jae je z hlediska psychologického profilu sexuálním sadistou, jenž byl pravděpodobně ovlivněn sexuálním zneužitím v dětství, při němž mohla být přítomna žena, což by vysvětlovalo proč vraždil ženy, ale mohlo to také být úplně jinak. Třeba měl problémy s matkou nebo se sestrou, co se utopila, a to ho ovlivnilo. Třeba tu sestru utopil on sám, ale to už jsou opravdu jen teorie. Pravdu se stejně nikdy nedozvíme.

Závěrem chci napsat, že věřím tomu, že vrahem je Lee Choon-jae, kdyby o tom někdo pochyboval na základě těch teorií. Poměry policie se asi od 90. let v Jižní Korei změnily, tak se asi nemusíme bát, že by v tom byla nějaká konspirace. Neznám všechny fakta, takže už to vážně nemá cenu více řešit a navíc se začínám cítit až moc paranoidně :D ale minulost tohoto vyšetřování přímo vybízí k pochybám. 

Co si o tom myslíte vy? A co říkáte na promlčení za vraždu? 


Komentáře

  1. Zajímavý případ. Nejvíc mě ale asi zaujala věková rozmanitost obětí. A taky praktiky policie, ale asi se není čemu divit vzhledem k té době v Jižní Koreji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat