Věřte nevěřte – Jak moc pravdivé jsou příběhy inspirované skutečností?

Tenhle pořad asi většina z vás zná a vyrůstala na něm. Autoři nám v něm pokaždé pustili několik příběhů a pár z nich mělo být založeno na skutečné události a většina příběhů podle skutečnosti byla tak děsivá, že se díky tomu mnoho lidí v dětství bálo po tmě dojít na záchod nebo vůbec někam chodit a otázka zní, byl tenhle strach oprávněný?




Většina příběhů, které pořad označil jako inspirované skutečností, jde velmi těžko dohledat v realitě. Jen pár případů, jako prokletí Hampton Manor nebo Napoleonovo křeslo, lze dohledat ke konkrétním záhadám, tyto záhady však vždycky v realitě vypadaly úplně jinak než v daných příbězích (mnohem méně děsivě). Spousta případů nejde dohledat vůbec a tvůrci se spíše inspirovali v různých městských legendách a povídačkách. Největší inspiraci si seriál vzal z tvorby Roberta Tralinse, který sbíral záhadné historky a publikoval o nich knihu. Jeho jméno je uvedeno i v titulcích.

Proto tedy není důvod, brát „skutečné“ příběhy vážně, protože s realitou většinou nemají moc společného a zakládají se opravdu spíše jen na „jedna bába povídala.“

Dál si můžete přečíst rozbory několika příběhů:


Dítě ve skříni

Tahle epizoda byla o chlapci, který se bál příšery ve skříni. Jeho vrstevníci z něj kvůli tomu měli legraci a jednoho dne se ho do ní pokusili strčit, nakonec však do ní vlezl jeho bratr, aby dokázal, že se nebojí. Ze skříně se chvíli ozýval chlapcův řev a poté už ho nikdy nikdo neviděl. Jak to tedy je?



To je docela těžká otázka. Někde se můžete dočíst, že jeden z tvůrců tohoto pořadu, který prý tento případ sám vyšetřoval (asi na vlastní pěst kvůli pořadu), zjistil, že chlapec nakonec ze skříně vylezl stropní přepážkou a následně utekl z domova, po dvou týdnech byl údajně nalezen. Tvůrce to prý zjistil až příliš pozdě, epizoda už byla dotočena.

Pravdou však je, že tato verze nebyla potvrzena nikým věrohodným, alespoň já jsem to nenašel.

Faktem také je, že tento pořad pro své příběhy čerpal z čehokoliv a to i z článků v různých novinách, kde se klidně mohl objevit článek "Chlapec beze stopy zmizel ve skříni" (mohla to být nějaká blbost, anebo chlapec, který vážně utekl z domova) a pořad to pak mohl použít jako scénář. Ale je také možné, že to údajné prohlášení jednoho z tvůrců pořadu je pravdivé. Tady asi záleží na každém, jaké tvrzení si vybere. Třeba je to přesně tak, jak to bylo v té epizodě a chlapec skutečně zmizel. Fantastických vysvětlení může být několik. Teleportace, brána do jiné dimenze atd. nebo ho mohla sežrat ta příšera, které se bál jeho bratr (:D)

Já zůstanu u těch racionálnějších vysvětlení. Co si myslíte vy?


Přízrak s rudýma očima

Tenhle příběh je stručně o rodině (rodiče, syn a chůva), která se nastěhuje do nového domu. Jeden večer syn dostane hlad a půjde si pro sušenky a spatří rudé oči, které se k němu blíží a uslyší něčí hrozivý dech.

Rodiče mu samozřejmě nevěří, ale poté to uvidí i matka. Otec kontaktuje realitní agenturu a zjistí, že se v domě předtím oběsil muž. Nakonec rodiče a chůva přijdou na to, že se tomu přízraku s rudýma očima podobá světlo dvou přístrojů. Chůva na konci epizody přijde k chlapci a zkusí mu vysvětlit, že to všechno bylo jen v jeho hlavě. Poslední záběr je na chůvu, odcházející z chlapcova pokoje, jejíž oči se červeně rozsvítí.



Moderátor pak řekne, že poté se už v domě nic hrozného nestalo a možná je ten přízrak chránil.

Naneštěstí se mi o tom nepodařilo nic najít. 

Jaké tedy může být vysvětlení a stalo se to vůbec? Když si odmyslíme finální scénu, tak vysvětlení pravděpodobně proběhlo už v samotném příběhu, a to je to, že to bylo světlo těch přístrojů. Tvůrci Věřte nevěřte to mohli někde zaslechnout nebo si o tom přečíst.

Vzhledem k tomu, že rodina v tom příběhu nemohla vědět o tom, co je jejich chůva zač, tak ani nedává moc smysl, že by se to mohli dozvědět tvůrci pořadu. Tenhle příběh je asi opravdu jen takové poškádlení od tvůrců, kteří někde zaslechli historky o tom, že někdo ve svém domě spatřil přízrak s rudýma očima a pak přišel na to, že to pravděpodobně bylo jen světlo z nějakého přístroje, nebo nějak podobně.

Krevní banka

Tohle byla v dětství moje oblíbená epizoda.  

Opět v krátkosti sepíšu o čem to bylo.

Sestra v jedné nemocnici se stará o pacienta trpícího podvýživou. Nepřijímá pevnou stravu a poté, co dostane krevní transfuzi se jeho stav výrazně zlepší.

Později večer po návštěvních hodinách tohoto muže přijde navštívit starý pár (muž a žena) oblečený v černém. Sestře se to moc nelíbí, protože už je pozdě, ale nakonec je nechá o samotě. Pacient se zdál trochu agresivní.

Když sestra tento pár uvidí odcházet do výtahu, všimne si, že za sebou táhnou velkou černou tašku, která je podle tvaru něčím přeplněná. Další den se dozví, že někdo ukradl spoustu sáčků s krevní plazmou.

Sestru tenhle pacient velmi znepokojuje a tak se rozhodne prohledat jeho pokoj, on jí v tom však zabrání a tak požádá kolegu, aby ho vzal na rentgen a měla tak možnost pokoj prohledat. V koupelně tohoto pacienta najde na podlaze poházené desítky sáčků s krevní plazmou a některé jsou otevřené, podlaha je zakrvácená. V tu chvíli se pacient vrátí do pokoje a na invalidním vozíčku veze sestřina kolegu, který má na krku dvě malé ranky. Dojde k potyčce, pacient se pokusí sestru kousnout, ale člen ochranky tomu zabrání a pacient poté vyskočí z okna.

Nemocnice se o tom rozhodne mlčet, protože nechce být spojována s upíry, jenže sestra si myslí, že pacient a ten starý pár možná byli jen zloději, kteří krev chtěli prodat a za upíry se jen vydávali, aby to nikdo neřešil.

Vysvětlení se tedy možná opět objevilo i v samotné epizodě. Třeba to byli jen zloději, kteří se za upíry vydávali, aby to nikdo neřešil. Jenže... to se mi zdá trochu jako kravina. Pokud by někdo ukradl tolik krevní plazmy z nemocnice, tak by se to řešilo i kdyby se zloději vydávali za kdovíco. Navíc nemocnici by to nemohlo moc uškodit, protože kam jinam by se lidi z okolí asi chodili léčit? Myslím, že historka o upírovi by je těžko vyděsila. A také nikde není napsáno, že by museli na policii nahlásit, že jim krev ukradli upíři (to by je asi poslali do pr*ele), ale stačilo by jen říct, že jim někdo ukradl krev. Bylo by to lepší řešení, než to nehlásit vůbec, jinak by museli vysvětlit rozsáhlou ztrátu krevní plazmy a to by nakonec stejně vedlo k policejnímu vyšetřování.

Podle mě si tvůrci seriálu přečetli něco o zlodějích krve, kteří ji následně prodávali na černém trhu (takové případy se opravdu stávaly/stávají a tenhle příběh se měl odehrávat v 80. letech v U.S.A. na východním pobřeží, kde se podobné případy údajně opravdu staly), a rozhodli se to trochu přikrášlit.

Aby obhájili výskyt upíra v příběhu, vymysleli si tu ne-moc smysl dávající historku o zlodějích, co se vydávají za upíry. Podle mě tím příběhu spíše uškodili, protože takhle je celkem jasné, v čem se inspirovali a jejich vysvětlení navíc nedává moc smysl.


Věříte alespoň trochu těmto příběhům nebo jsou podle vás kompletně smyšlené? A který příběh vás děsil/děsí nejvíce?

Komentáře

  1. Super článek, tyto epizody jsem neznala. Vůči celému seriálu jsem značně skeptická, i když za časů, kdy běžel (chodila jsem tak na první stupeň ZŠ), jsem z něj byla po... až za ušima :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Mně to bylo pouštěno už jako předškolákovi :DD a také jsem z toho byl značně traumatizovaný :D

      Vymazat
    2. Ahoj, když mi bylo asi 10, tak jsem taky viděla tu epizodu krevní banka a mega mě to vyděsilo. Musela jsem nad tím pořád přemýšlet, či to je pravda nebo ne. Takže děkuji za vysvětleni! Jinak na tvojí stránku jsem narazila až teď a moc mě tento kontent bavi takže jen tak dál! ♥

      Vymazat
  2. Byl to nejlepsi porad vsech dob. Meli by natocit dalsi novy epizody. Bylo by to neco fantastyckyho !

    OdpovědětVymazat

Okomentovat