Ghost Adventures (Po stopách duchů) - Podvod nebo skutečnost?

Po stopách duchů se může pyšnit statusem jednoho z nejpopulárnějších pořadů o paranormálních jevech. Snaží se působit vědecky a pravdivě. Jak je to ve skutečnosti?

Většina epizod vypadá asi takhle: Parta lidí se vydává na záhadná místa, kde se mají údajně odehrávat nějaké paranormální aktivity či jiné podobné věci. Na těchto místech poté stráví noc za doprovodu speciální techniky sloužící ke zdokumentování těchto úkazů. Zejména je tu nejvíc vidět (kromě kamer) přístroj na zaznamenávání zvuku, který nahrává tzv. EVP (fenomén elektrického hlasu), který má být hlasem mrtvých. Tento zvuk se vyskytuje na některých místech a zní jako ruch, který se může podobat hlasu, ale není dokázáno, že by v tomto ruchu skutečně byla nějaká slova..., tedy pokud nejste tvůrcem pořadu, ti nějakým způsobem tyto ruchy rozluští a do pořadu pak tyto záznamy zvuků otitulkují a dokonce vedou s těmito ruchy „konverzace.“




Pořad už má přes 20 sérií a běží na americkém kanálu Travel channel. Původními tvůrci jsou Zach Bagans, Aaron Goodwin a Nick Groff. Mezi nimi však vznikly postupem času jisté neshody.

Čím byl seriál úspěšnější, tím víc do něj Travel channel zasahoval a to donutilo Aarona Goodwina vydat prohlášení, v kterém v podstatě řekl, že seriál je podvod. Ve svém prohlášení tvrdil, že Travel channelu se nelíbily některé epizody, byly dle něj málo působivé a tak se ještě zpětně dotáčely a přidávaly se do nich další jevy. Aaronovi se to zdálo jako podvod a tak s tím vyšel na světlo, za což byl vyhozen a tvůrci vše popřeli.

Další kdo odešel byl Nick Groff. Není známo proč odešel, ale spekuluje se, že to bylo kvůli Zaku Bagansovi, kterému úspěch stoupl do hlavy a epizody soustředil primárně na sebe a na svoje ego. V jedné epizodě dokonce vyprávěl, jak mu tyto setkání s duchy změnily anatomii a teď s nimi dokáže lépe komunikovat a také lépe zaznamenávat jejich přítomnost. Dokonce ho v jednom dílu „posedl démon,“ což se vyznačovalo trochu zvláštním hereckým výkonem a do srdcí některých fanoušků pořadu to zaneslo jisté pochyby o pravdivosti.

Já se podíval na pár epizod, a ani ty staré (které mají být podle svědectví Goodwina uvěřitelnější) mi nepřišly moc zajímavé a už vůbec mi nepřišly jako důkaz něčeho paranormálního, proč?

Každá epizoda spočívá v tom, že hlavní trojice si vybere nějaké místo s údajným výskytem paranormálních jevů. Vyslechne pár místních, ti řeknou, jak moc tam straší. Poté se skupina přesune na dané místo a tyto jevy zdokumentuje. A jaké to jsou jevy kromě EVP?

Z toho co jsem viděl jsou takovéto. 

Jednotliví členové skupiny začnou vykládat, jak špatně se cítí, a že na tom či onom místě musí být nějaká negativní energie/duch. Pak provedou „rozhovor s ruchem,“ (ne v každé epizodě), který má být údajně hlasem, nafotí pár fotek, na kterých jsou většinou neurčité tvary, v kterých později buď vyvrátí přítomnost ducha, anebo potvrdí. Aby dodali na uvěřitelnosti, tak samozřejmě je spousta fotek vysvětlena. Chápu, že pokud tomu věříte, tak se možná dokážete „naladit jejich vlnu,“ ale když se na to díváte objektivně, zbyde vám jen parta lidí, která mluví o tom, jak špatně se cítí, fotí pár neurčitých fotek, nahrává smysl nedávající „hlasy“ a někdy dokonce najde mokrou skvrnu na zdi nebo nějakou tekutinu na podlaze a bere to jako přítomnost nějaké entity. 

Nechci tu teď rozebírat konkrétní případy, na ty se podívám v samostatných článcích, protože tvůrci si samozřejmě vybírali i slavná místa, o kterých toho budu moci v samostatném článku napsat mnohem víc.

Někteří lidé, kteří v pořadu hostovali a účastnili se „vyšetřování“ tvrdí, že necítili a neviděli nic zvláštního, a jiní zase tvrdili, že navzdory svému skepticismu viděli pár věcí, které si nedokážou vysvětlit. Fanoušci si dokonce všimli, že jeden host předstíral, že mu duch vytrhl nahrávací zařízení z ruky. Tvůrci se k tomu samozřejmě vyjádřili. Prý si toho „nevšimli.“ Jestli si nevšimli toho, tak čeho dalšího si nevšimli? Z mého pohledu je to čistě řečnická otázka, protože podle mě si všimli a věděli, ale třeba se pletu.

Záleží na každém čemu bude věřit, ale podle mě se v tomto pořadu nic zvláštního neděje a vše si lze tak jednoduše vysvětlit, že jediné, co zůstává záhadou jsou pocity tvůrčího týmu a jejich přeložení EVP.

Nejvíc divné mi přijde, že navzdory tomu s jakou technikou tyto jevy nahrávají, pořád nemají žádný důkaz o existenci duchů apod. Podle mě velmi zvláštní.


Co si o tomto pořadu myslíte vy? Proč tu ještě nemáme důkaz o existenci duchů?

Komentáře

  1. Mockrát jsem tento pořad zaznamenala a párkrát jsem ho viděla. Abych řekla pravdu podle mě je to banda lhářů, kteří potřebují vydělat peníze. Protože komentáře typu to mohl být vítr, ale také to mohl být duch, jsou naprosto směšné. Celý tento pořad je snůška keců a lehce nadprůměrných hereckých výkonů.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat