Sverdlovský incident - Smrt číhala ve větru

Sverdlovský incident byla událost z 2. dubna 1979, při které ze sovětského vojenského zařízení unikly spory antraxu a údajně zabily nejméně sto lidí ve městě Sverdlovsk.


Ilustrační fotka

Antrax je bakteriální infekce (přirozeně se vyskytující mezi dobytkem) používaná jako biologická zbraň. Úmrtnost Antraxu je odvozená od jeho původu (přírodní, upravený) a také od toho, jakou jeho formu do svého těla dostanete. Na kožní je úmrtnost 20% bez podání antibiotik. Antrax trávícího traktu má úmrtnost kolem 70% (některé zdroje uvádí 20-65%, tahle forma se objevuje jen vzácně) a úmrtnost na inhalační antrax šířící se aerosolem je 80% a více, nicméně v dnešní době by to prý mělo být kolem 45%. Lidé, kteří se dostanou do fulminantní fáze (rychlé – je vám dobře a pak se najednou začne vše zhoršovat až dojde k úmrtí) tohoto typu umírají téměř vždy, jedna studie ukazuje úmrtnost 97%. Antraxová meningoencefalitida je taktéž téměř vždy smrtelná.

Není se tedy čemu divit, že se v inhalační formě používá jako biologická zbraň.

Nicméně, zpátky k incidentu ve městě Sverdlovsk.

O události je velmi málo informací, protože sovětská vláda se snažila celou věc zamlčet, podobně jako u Chernobylu, ale nějak takhle se to údajně stalo.

30. března roku 1979 jeden technik odstranil ucpaný filtr vzduchu v laboratoři vojenského výzkumného zařízení, zkoumající antrax (označovaný jako Compound 19), a kvůli tomu musel dočasně vypnout přístroje čistící vzduch. Nechal vzkaz pro svého nadřízeného, jenže ten vzkaz nezaznamenal a další nadřízený na následující směně tedy nevěděl, že filtry jsou pryč a až později to někdo zjistil, filtr vyměnil a poté to nahlásil na velitelství, které to nedalo na vědomí autoritám ve městě a tak pracovníci keramické továrny naproti přes ulici nemohli vědět, že vítr toho dne žene něco víc než jen běžné prachové částečky. 

Zaměstnanci továrny za pár dní onemocněli a údajně většina z nich do týdne zemřela. Zprávy mluví nejasně, protože podle Kena Alibeka (zástupce ředitele Biopreparatu - asociace specializující se na výrobu a výzkum biologických zbraní, pod niž zařízení zkoumající Compound 19 patřilo), KGB a další vládní složky zničily většinu záznamů, těla infikovaných zlikvidovala a nemocniční záznamy hospitalizovaných s antraxem spálila.

Vina byla shozena na překupníky s masem, protože Antrax se v přírodě šíří mezi dobytkem.

Informace o události se dostaly do zahraničí, ale nebyly moc obsáhlé a tak nikdo pořádně nevěděl, co se stalo a jestli šlo skutečně o únik z vojenské laboratoře. Například jedny německé noviny roku 1979 psaly, že došlo k úniku biologické zbraně, která způsobila smrt tisíce lidí.

Americké tajné služby si díky záběrům ze satelitů všimly, že kolem Sverdlovsku jsou umístěny dekontaminační zařízení a tak došly k závěru, že šlo pravděpodobně o únik biologické zbraně.

Navzdory všemu však bylo dlouhou dobu ticho a až v 80. letech se o události začalo více mluvit.

Verze Sovětského svazu byla taková, že se nákaza rozšířila z dobytka a tuto verzi potvrzovali i někteří lékaři.

Matthew Meselson z Harwardské univerzity, dostal v roce 1986 od sovětů povolení událost vyšetřit a po výsleších doktorů, co ošetřovali oběti, a prohlédnutí některých záznamů došel k závěru, že antrax se skutečně rozšířil z dobytka. Tenhle závěr se mu snažili rozmluvit americké tajné služby, jenž mu poskytly svoje materiály, ale ty ho nepřesvědčily. 

Pravdu sdělil až po rozpadu Sovětského svazu prezident Boris Jelcin, který roku 1992 na toto téma poskytl rozhovor. Vinu za ničení důkazů shodil na armádní odborníky a sám tvrdil, že i když se podílel na řešení některých škod, o pravém původu antraxu nevěděl.


Boris Jelcin

Doktor Meselson se tedy znovu vypravil celou událost vyšetřit a musel změnit názor na základě nového vyšetřování, kdy mluvil s přeživšími a rodinami obětí a také tomu, že infikovaní lidé pocházeli z části města, jenž byla po větru vojenské laboratoře. Kdyby vítr foukal na opačnou stranu mohlo být až 100 000 nakažených.

Na obrázku můžete vidět postup nákazy podle Meselsona. Žlutě ohraničené zóny jsou ty nejvíc rizikové, v horní je vojenské zařízení a  pod ní továrna na keramiku, kde pracovala většina známých obětí. Červeně jsou označeni nakažení a černé čáry značí postup bakterie po větru.
zdroj:https://sites.middlebury.edu/bioweapons/epidemiology/


Podle nových zjištění patřil antrax vyvíjený v oné laboratoři údajně do kmenu 836, což je jedna z nejsmrtelnějších verzí antraxu, schopná vyhladit ve správném množství celá města.

Dodnes není známo, kolik lidí přesně zemřelo.

Pokud se vám článek líbil budu vděčný za komentáře a sdílení :) 


Komentáře

  1. Ahoj, jsem ráda, že jsem si zase mohla přečíst takto zajímavý článek. Opět mě nezklamal.

    Když ale čtu Tvé články, občas se mi stane, že mi na nich něco vadí. A dnes jsem asi přišla na to, co to je. Píšeš své články jako zprávy pojednávající o zajímavých událostech. A to je skvělé, hrozně dobře se to čte. Nicméně zkus omezit neurčité výrazy, které se do tohoto žánru příliš nehodí (zkus místo "až později to někdo zjistil" napsat spíš "zaměstnanci to zjistili až později"). Také zkus zkrátit věty - odstavec o 30. březnu má pouze dvě věty :D Kratší věty se lépe sledují a také velmi dobře kulminují napětí a hůře se od nich "odtrhává".

    Nicméně děkuji za skvělý článek. Obdivuji, jak ke každému tématu najdeš tolik informací. O této události jsem vůbec nevěděla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jsem velice rád za tvoji reakci :)

      Ano, neurčité výrazy nejsou moc vhodné a já s nimi mám opravdu problém (asi za to můžou hororové povídky, které občas píšu, tam používám hodně neurčitých výrazů :D). Pokusím se na to dát příště pozor a také si snad najdu čas na redigování už starších článků.
      Dlouhé odstavce jsou také můj dlouhodobý problém, protože to není poprvé, co mi je někdo vyčetl a já si pořád neuvědomuju, že je píšu :D snad mi to už teď dojde, protože v tomhle ohledu jsem opravdu nepoučitelný a to není moc dobře, pokusím se to vše opravit.

      Ještě jednou díky za tvoji reakci :)

      Vymazat
    2. Hlavně psát s chutí, zbytek přijde časem sám ;)

      Vymazat
  2. Skvělý článek 👍 super prostě super. Strašně mě baví sovětská historie co se týče vědeckých pokusů a těchto věcí obecně. Jsou zajímavé a mnoho z nich vyplouvá na povrch až posledních pár let. A ty to umíš báječně podat, těším se na další takové články.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Sovětská historie je plná tajemství, takže materiálů pro další psaní mám dost :D

      Vymazat

Okomentovat