Duch z Hammersmithu – Případ, který vyvrcholil vraždou

Tenhle případ byl natolik závažný, že se jeho následky projevily i v samotném trestním právu Velké Británie.


V listopadu roku 1803 se mělo v Hammersmithu, části Londýna, odehrát několik útoků, které měli být způsobeny duchem.

Objevily se svědectví od mnoha lidí, kteří tvrdily, že je duch obtěžoval a děsil, někdo dokonce tvrdil, že ho duch chytil za krk. Dvě ženy prý dva dny na to, co se s duchem setkaly, zemřely šokem (není prokázáno, alespoň já to nenašel).

Vzhledem k těmto událostem a tomu, že v té době ještě nebyla policie pořádně organizovaná, si někteří obyvatelé Hammersmithu řekli, že by mohli vytvořit ozbrojené hlídky, které se duchem vypořádají a postarají se, aby už nikoho neobtěžoval.

Podle svědectví byl duch typicky bílý a údajně měl i dobytčí rohy a bílou kraví kůži, protože někteří svědci se ho prý dotkli.

Nicméně hlídky nic moc neobjevily a jednoho dne došlo k tragédii.

3. ledna 1804 v 22.30 Thomas Millwood vyšel ze svého domu oděný v bílém oblečení, asi už si dokážete představit, co následovalo. 

Jeho žena mu podle pozdějšího svědectví údajně řekla, ať si na sebe vezme něco jiného, kvůli už dřívějším nedorozumění, jenže Thomas na manželčino naléhání nedbal a zaplatil za to životem, což je velice absurdní, když vezmeme v potaz, o co šlo.

Thomas měl tu smůlu, že při své cestě narazil na Francise Smithe, který svoji hlídku bral až příliš vážně a poté, co na Thomase údajně zakřičel „Co je a čím je?“ (nepřesná citace a nejspíš řekl úplně něco jiného, to už se dnes přesně nedozvíme), vystřelil a trefil ho do čelisti, na což Thomas zemřel.

Následný soud měl docela problém, protože pro takový případ ještě neexistoval precedens a muselo se tedy rozhodovat o tom, jestli je Francis vinný z vraždy nebo ne. Porota navrhovala odsouzení za zabití (což je z nedbalosti), ale to soudce neuznával, protože Francis neměl žádné právo Thomas zavraždit, protože i kdyby se převlékal za ducha, tak to není natolik závažný čin, aby za něj musel být zavražděn, proto soudce neuznal požadavek na změnění případu z vraždy na zabití.

Francise tedy odsoudili za vraždu a skončil ve vězení, nedostal však trest smrti oběšením, ale musel vykonávat těžké práce.

Když k oné vraždě došlo. Švec John Graham se přiznal, že to on se převlékal za ducha, protože se tak chtěl pomstít svým učedníkům, kteří jeho dětem vyprávěli strašidelné historky. Není známo, jestli za to byl nějak potrestán, nejspíš asi ne, protože to je banalita, i když se kvůli ní stala tragédie. Také není jisté, jestli byl jediným aktérem, protože i později se děly podobné věci. 

Napadlo mě, jestli za tím třeba nebylo víc a Francis Thomase nezavraždil z nějakých osobnějších důvodů a tohle chtěl použít jako obhajobu, ale nic dalšího jsem k tomu nenašel.

Je to tedy nejspíš smutný příklad toho, čeho jsou lidé schopni udělat, když něčemu slepě věří.

Na případ se začalo znovu (ve větší míře) vzpomínat v roce 1983, kdy jeden muž napadl jiného muže, protože si myslel, že ten muž někoho napadl a násilím se ho snažil odtáhnout pryč, problémem bylo, že ta „oběť“ byla tím zločincem, a napadnutá osoba se ho snažila odvést (snad vám to dává smysl :D)

Od té doby v případech, kdy má někdo důvodné podezření, že se děje protiprávní jednání a pokusí se osobu, o které si myslí, že tak činí, zastavit, (přitom ta osoba ve skutečnosti nic špatného nedělá), tak to lze brát jako polehčující okolnost (nebo takhle jsem to alespoň pochopil). Samozřejmě musí být zřejmé, že nejde jen o nějakou hloupost.

Nicméně v případu Hammersmithské vraždy by to nejspíš určitě neplatilo, protože to je přesný příklad hloupého důvodu.

Co si o tom myslíte vy?

Komentáře