Můra - Démon nebo součást spánkové paralýzy? Byla vyfotografována?

Můra (někdy přímo označovaná jako Noční Můra), má být nadpřirozená bytost, která si vybírá spící oběti, jež znehybňuje tím, že se jim postaví na hruď a poté v nich vyvolává špatné sny.

Vyskytuje se v mnoha kulturách. První pověsti se o ní datují až do 13. století v severských a germánských zemích. Údajně mohla za smrt mytologického krále Vanlandiho, na něhož Můru poslal čaroděj Huld.

I v dnešní době o ní můžete slyšet. Spousty lidí z celého světa tvrdí, že ji viděli a napadla je výše popsaným způsobem. 

Jeden svědek tvrdil, že podobné stvoření spatřil po probuzení a spletl si je s černou přikrývkou, jenže pak to skočilo pod postel.

Když však odhlédneme od neprokázaných svědectví, tak přijdeme na to, že Můra se nejvíce spojuje s případy spánkové paralýzy. To je stav mezi probuzením a spánkem, kdy se nemůžete hýbat a nevíte, co je realita a může tak docházet k halucinacím s pocitem intenzivního strachu.

Nepřijde vám to až moc podobné se způsobem, jakým Noční Můra trýzní své oběti? Znehybnění a noční můry?

Mnoho lidí, jež tímhle stavem trpí či trpělo, popisuje podobná vidění a přičítají je právě spánkové paralýze stejně jako odborníci. 

Vzhledem k tomu, že Můra bývá spatřena pouze po probuzení, tak je vysvětlení spánkovou paralýzou více než dostačující.

Nebo je to snad jinak?

Podle některých byla Noční Můra vyfotografována:

hoaxes.org


Původ fotky není znám, ale dle toho, co se psalo v příspěvku na redditu, kde byla poprvé publikována, pochází z nemocnice, kde ji někdo pořídil mobilem v sesterně. Pacient měl pár dní nato zemřít.

Účet, který to zveřejnil, je už smazán.

Nedlouho po přidání se fotka stala virální a objevila se na spoustě webech. Někteří lidé tvrdili, že jde o Můru nebo nějakého démona či ducha, ale jiní lidé zase přišli s celkem jednoduchým vysvětlením.

Když se na fotografii podíváte pořádně, zjistíte, že nohy toho stvoření jsou pravděpodobně ohnutou nohou pacienta. Tělo je kabátem na věšáku a ocas postelovou kolejničkou.

Nevím jak vám, ale mně to tak opravdu připadá. 

Co si o tom myslíte vy? Je podle vás na fotografii Můra nebo nějaký démon? Zažili jste spánkovou paralýzu?



Komentáře