Exorcismus (vymítání démonů) Anneliese Michel - Co se skutečně stalo?

Vymítání démonů (někdy se říká ďábla) z těla Anneliese Michel je poměrně známý případ exorcismu, který ve své době šokoval německou veřejnost. Nicméně se o něm nemluví tak, jak by se asi mluvit mělo, a to hlavně díky filmům jako V moci ďábla, které se na spojitosti s touto tragédií snaží spíše vydělat, než že by se nám snažili ukázat pravdu, i když to možná záleží na úhlu pohledu.

Co se stalo?

Anneliese Michel se narodila v Německu v roce 1952 do katolické rodiny a už od malička byla vedena k víře v Boha (křesťanství).

Někdy kolem patnácti let se u ní začaly projevovat zvláštní stavy. Upadala do bezvědomí a občas byla jako v transu, když si nepamatovala, co dělala, ale ostatní ano a také se někdy křečovitě třásla a při jednom z těchto stavů si prý prokousla jazyk. Údajně řekla, že se cítila jako kdyby na ní působila nějaká cizí síla.

Šla s tím tedy k doktorovi a ten jí po několika testech diagnostikoval epilepsii temporálního laloku, která mimo výše zmíněné stavy může způsobovat také halucinace a psychózy (stavy kdy bezmezně věříte vlastním bludům a halucinacím kromě jiného). Mimoto může způsobit takzvaný „Geschwind syndrome“, který může zvýšit víru daného jedince třeba k Bohu či jakékoliv jiné víře.

Nějakou dobu pobývala v psychiatrické nemocnici, kde se doktoři snažili přijít na vhodnou léčbu, jenže nic pořádně nezabíralo a Anneliese z toho byla čím dál tím zoufalejší, a to až tak, že zdroj svých problémů začala hledat jinde, a to konkrétně v oblasti náboženství kvůli kterému si „uvědomila,“ že je nejspíš posedlá démony, a to hlavně proto, že prý slýchala hlasy, které jí říkaly, že je zatracená a také měla všude vidět nějaké démonické tváře.

Vzhledem k jejímu náboženskému zázemí a povaze nemoci (psychózy a „Geschwind syndrome“) se tomu nejde moc divit. Samozřejmě pokud na tyto věci věříte, tak hledíte i k jiným možnostem a já se k nim na konci článku vyjádřím, sám však v tohle nevěřím, což je asi očividné, ale rozhodně proberu všechny možnosti a pokusím se dojít k objektivnímu závěru.

Když se tedy sama diagnostikovala, údajně chtěla vyhledat pomoc u jednoho kněze, aby u ní provedl exorcismus, ten však odmítl a její stav se začal zhoršovat. Byla čím dál tím přesvědčenější, že je posedlá démony, a to se projevovalo štěkáním, lezením pod stoly, a dokonce prý lízala vlastní moč.

Její rodiče byli zoufalí, a tak vyhledali pomoc jiného kněze, který uvěřil, že je opravdu posedlá, a tak v roce 1975 začal spolu s ještě jedním knězem exorcismus. Jeden však nestačil a celá věc se táhla necelý rok. Anneliese se během těchto rituálů vzpírala, měnila svůj hlas na „démonicky znějící,“ byla velmi agresivní a tvrdila, že má v sobě 6 démonů (například Hitler a Nero). Na chvíli prý vymítání pomohlo, nicméně se její stavy zase vrátily a ona nakonec přestala jíst a pít, což podle pitvy způsobilo její smrt. Následně to bylo oběma kněžím i rodičům vyčítáno u soudu a byli proto obviněni ze zabití, protože dle odborníků měli dívku svěřit do odbornější péče nebo jí zařídit umělou výživu.

Knězové pobyli šest měsíců ve vězení a pak je propustili na tři roky trvající podmínku (původně měli tuto dobu strávit ve vězení) a rodiče nedostali žádný trest, protože si prý vytrpěli už dost.

Někde jsem četl, že Anneliese před smrtí řekla, že její oběť bude důkazem, že duchovní svět existuje. Mnoho lidí po její smrti dokonce tvrdilo, že se její tělo nerozkládá, to však bylo vyvráceno exhumací. Dům, kde se exorcismus odehrál někdo v roce 2013 zapálil.  

Abych to tedy nějak shrnul.

Někteří z vás možná na posednutí démony věří, ale každá víra by se měla zakládat alespoň na nějakých důkazech (uvědomuju si, že spousta náboženství se nezakládá, je to jen můj pohled).

Pokud jsou nám známé informace správné, tak ze svého stavu začala Anneliese vinit démony až po neúspěšné léčbě, a to vzhledem k jejímu druhu epilepsie, jenž může způsobovat psychózy (víru ve své halucinace i bludy) a „Geschwind syndrome“ (zvyšuje víru v něco – třeba v jejím případě v Boha – u postiženého jedince), tak není následující průběh událostí tolik překvapivý, protože byla katoličkou stejně jako její rodina. Navíc stavy, jež zažívala jsou typické pro epilepsii temporálního laloku a stav, kdy popisovala, jako kdyby se jí zmocňovala nějaká cizí síla zmiňuje mnoho lidí, kteří se s tímto problémem také potýkají. Epilepsie je často spojována s různými náboženskými jevy takže pokud vás toto téma zajímá a umíte trochu anglicky, navštivte tento odkaz: epilepsie

Samozřejmě je tu ta skutečnost, že jí nezabíraly léky, ale to se některým lidem stát může. Každý je jiný a léčba která funguje u jednoho nemusí fungovat u druhého, to se děje i dnes a vlastně tohle je jediná věc, která mluví pro teorii démonického posednutí, protože vše ostatní svědčí spíše pro nesprávné zacházení s člověkem, jenž trpěl psychózou. Stalo se to nejhorší, co se mohlo stát, protože oni ji v jejím přesvědčení podporovali, a to je to nejhorší, co můžete v takovém případě udělat, když zůstaneme v rozumných mezích.

Dokonce sama katolická církev se od celého případu distancovala a řekla, že dívka posedlá nebyla a došlo k omylu. To však neberu jako důkaz, protože čistě hypoteticky, kdyby byla opravdu posedlá, dalo by se najít mnoho důvodů, proč by církev tvrdila něco takového (např. veřejné mínění).

Já v toto nevěřím, ale i tak se pro to snažím najít nějaké důkazy, nicméně většina věcí jde proti a upřímně nevím, co by bylo horší. Existence démonů nebo fakt, že rodiče nechali vyhladovět svoji dceru k smrti kvůli svojí i její víře.

Co si o tom myslíte vy?

Komentáře