Gilles Garnier alias Vlkodlak z Dole – Opravdu zavraždil čtyři děti a přiznal se k lykantropii?

 

Tento případ se odehrál někdy kolem roku 1572, kdy malým francouzským městem Dole otřásaly sériové vraždy dětí. Tyto činy pověrčivé obyvatelstvo přisuzovalo vlkodlakovi, jehož se následně rozhodli vypátrat. Nicméně na místě činu jedné z vražd nenašli žádnou nestvůru, nýbrž pouhého muže. Podařilo se tedy tohoto sériového vraha vážně polapit nebo šlo o něco jiného?




Gilles Garnier, jehož na místě činu našli se zdál jako skvělý podezřelý. Byl to poustevník a stranil se lidí, údajně měl manželku, kterou však nedokázal zaopatřit. Jelikož i v dnešní době by taková skutečnost a přítomnost u mrtvého těla vyvolalo jisté podezření, tak byl samozřejmě zatčen. 

Na rozdíl od dnešní doby (alespoň v těch nejvyspělejších zemích) však neproběhlo úplně typické vyšetřování, jak ho známe dnes, ale došlo k mučení na češ se zubožený Gilles přiznal k tomu, že mu jeden lesní duch či nějaký jiný podobný úkaz předal mast, jež mu měla ulehčit lov a proměnit jej ve vlkodlaka. Následně barvitým způsobem popsal, jak uškrtil desetiletou dívku, svlékl ji a pochutnal si na částech jejího těla. Téměř totéž prý udělal jednomu chlapci s tím rozdílem, že si schoval jeho nohu na později. Následně měl napadnout a usmrtit další děti, ale při některých činech byl prý vyrušen. Údajně některé z těchto útoků potvrzovalo až 50 svědků. 

Problém však nastává ve chvíli, kdy si uvědomíme, že se to stalo na konci 16. století, kdy kredibilita takových to obvinění nedosahovala moc vysoké úrovně a přiznání na mučidlech už vůbec nemůžeme brát vážně. Nicméně možnost, že byl Gilles skutečně vrahem tím není vyloučena. Klidně tomu tak mohlo být, je však záhodno brát tato obvinění se značnou rezervou, protože nevinní se v těchto dobách často stávali terčem vykonstruovaných procesů či se zkrátka připletli na špatné místo v ještě horší čas. 

Paradoxní je, že podle všeho nebyl souzen inkvizicí, která měla plné ruce práce s čarodějnickými procesy, ale v té době normálními soudy, jelikož pověry se nevztahovaly do inkviziční jurisdikce. Trest však byl pro Gillese i navzdory tomu krutý. Za své činy a obvinění z lykantropie a čarodějnictví byl přivázán ke kůlu a upálen.

Je však otázkou, zda byl skutečně vrahem a nešlo jen o souhru náhod. Nicméně vzhledem k svědectvím, která nemusela být vynucena nebo přímo smyšlena to není vyloučené. Každopádně se to stalo dávno a kdoví, mohlo jít třeba o útoky divokých predátorů. Proto je třeba brát všechny informace s rezervou a pokorou. Pravdu se už asi nikdy nedozvíme. Tak nebo tak není moc důvodů k tomu si myslet, že byl Gilles skutečně vlkodlak, ale bestiální vrah to být mohl. Nemáme pro to však důkazy.

Co si o tom myslíte vy? Věříte na vlkodlaky? Budu rád, když mi to dáte vědět do komentářů a případně přinesete nějakou kritickou poznámku či doplňující informaci, anebo mě rovnou upozorníte na chybu.


Komentáře