Russian Sleep Experiment – Creepypasta založená na skutečnosti nebo kompletní fikce?

O tomto děsivém příběhu řadicím se mezi ty nejznámější creepypasty někteří z vás už určitě slyšeli. Je to sice trochu provařené téma, ale i tak jsem se je vám rozhodl představit v co možná nejširším světle. Je tedy Russian Sleep Experiment založen na něčem skutečném? A pro neznalé, o čem vlastně je?


Jestli příběh znáte, můžete přeskočit na 5. odstavec, jinak to ale ve zkratce pojednává o tom, že někdy ve 40. letech začali ruští vědci zkoumat spánek, při jednom velice krutém experimentu. Ten zahrnoval několik politických vězňů v plynové komoře, kde se je vědci snažili co nejdéle udržet v bdělém stavu. Pomáhali si různými látkami, jimiž pokusné subjekty nadopovali.

Po více než deseti dnech vězni vykazovali znepokojivé změny, kdy už nechtěli spát a požadovali, aby jim stále dodávali látky zabraňující spánku. Když někteří z nich usnuli, zemřeli. Ti živí se navíc dopouštěli na sobě a svých „spolubydlících“ kanibalismu a různého jiného sebepoškozování. Také povídali zvláštní věci, skoro jako kdyby nad nimi něco převzalo kontrolu. Dohromady to mělo trvat asi třicet dní, než byl experiment ukončen.

Nechci vám svým zkráceným převyprávěním kazit celý příběh, jestli chcete, zadejte si ho do vyhledávače a můžete si ho vychutnat se vším všudy.

Teď k tomu podstatnému. Je na tom něco pravdy?

Asi vás nepřekvapí, že je to kompletně smyšlené (pravděpodobně). Dnes už tomu sice tolik lidí nevěří, ale když to bylo nové (rok 2010-2015), tak se dalo najít mnoho „věřících“.

Jak to vzniklo?

Podle některých zdrojů příběh publikoval 10. srpna 2010 na Creepypasta website (dnes už Creepypasta Wiki) uživatel známý jako OrangeSoda. Pravé jméno autora jsem nenašel a vypadá to, že je stále neznámé, tudíž za to nejspíš nemůžou mé špatné vyhledávací schopnosti, ale třeba ano.

Ona stránka, kde to bylo publikováno, burcovala své čtenáře, aby přicházeli s co nejstrašidelnějšími příběhy.

Tento příběh se dokonce stal jednou z těch nejpopulárnějších creepypast vůbec. Za to pravděpodobně vděčí děsivě uvěřitelnému tématu, které se klidně mohlo stát, ale zároveň, podle toho, co víme, se to nejspíše nestalo.

Ale jeden nikdy neví :D

Co si o tom myslíte vy? Mohlo se to podle vás stát? Věříte tomu?

 

Komentáře