The Goatman – Vraždí v Marylandských lesích zamilované páry Kozí muž nebo někdo neměl co vyprávět u ohně?

Takzvaná městská legenda jménem Goatman koluje po státu Maryland v USA už od 70. let. Konkrétně a převážně po Prince George's County. Je možné, že příběhy o Goatmanovi se datují ještě do dřívějších dob. Podobné legendy se totiž vyskytují i v jiných státech, ale my se zaměříme pouze na tuto.


Tato kreatura má vypadat jako dlouhý a chlupatý muž s rohy a kopyty, trochu připomínající fauna.

Některá vyprávění tvrdí, že jde o nezdařený experiment, kdy jeden doktor zkřížil sám sebe s kozou a od té doby teorizuje lidi i zvířata, aby se pomstil za své útrapy nebo něco takového. Jak se příběhy vyprávějí, tak se samozřejmě obměňují a upřímně, přijde mi to jako origin dost špatného záporáka (nebo hrdiny?). Navíc je to celé legenda a obecně se bere, že o pravém původu Goatmana nic nevíme. Tedy… obecně se bere, že Goatman neexistuje.

Nicméně ty zajímavější příběhy spočívají v tom, co Goatman dělá a jak číhá na své oběti.

Údajně totiž loví zamilované páry, které se rozhodnou udělat si romantický večer v místních lesích a čeká až se spolu začnou milovat. Následně je zatáhne mezi stromy a tam roztrhá na kousky.

Způsob jeho lovu má spočívat ve sledování a plížení. V podstatě čeká na správnou příležitost.

„Nejuvěřitelnější“ příběhy o něm však nespočívají ve vraždění zamilovaných párů, nýbrž psů. Právě v době, kdy marylandská legenda o Goatmanovi vznikla, se v Prince George's County odehrálo několik úmrtí psů, kteří například skončili s oddělenou hlavou. Někteří jejich majitelé tvrdili, že než se jim psi ztratili, slyšeli podivné nebo plíživé zvuky. Navzdory tomu se ale psi spíše stali oběťmi místního kolejiště. V té době však bylo populární shazovat různá úmrtí na Goatmana, který možná vzniknul díky filmu The Legend of Boggy Creek, kde bylo monstrum, jež bylo na půl člověkem a na půl zvířetem, podobně jako Goatman, a tento snímek šel do kin v roce 1972. Je tedy možné, že se v tomto filmu někdo inspiroval a vymyslel si svoji záhadu, kterou následně živili a roznášeli dál místní teenageři.

Není žádný důkaz, že by Goatman skutečně existoval, ale jak se říká, absence důkazů ještě není důkazem o absenci… ;)

Co si o tom myslíte? Může se tam skutečně nacházet takový tvor? Budu rád, když mi to dáte vědět do komentářů a případně přinesete nějakou kritickou poznámku či doplňující informaci, anebo mě rovnou upozorníte na chybu.


Komentáře