„Muž z vlaku“ - Vyvražďoval celé rodiny a nikdo o tom nevěděl




V letech 1898–1912 docházelo v Americe k vraždám rodin. Tyto vraždy si nikdo nespojil. Až do nedávné doby nikdo neměl tušení, kdo za to mohl nést vinu. To se však změnilo v roce 2017, kdy vyšla kniha „The man from the train,“ od Billa Jamese, a která nabídla velmi zajímavou a pravděpodobnou teorii, kdo za tyto vraždy mohl nést odpovědnost. Do této série vražd bylo započítáno i slavné a záhadné vyvraždění rodiny ve Villisce, o kterém jste možná slyšeli. Osobou odpovědnou za toto vražedné běsnění měl být německý imigrant Paul Mueller neboli „Muž z vlaku.“ Proč se mu říká „Muž z vlaku?“ Jak je možné, že si ho s vraždami nikdo nespojil tak dlouho a je vůbec skutečný? A může být tento vrah zodpovědný i za slavné vyvraždění německé rodiny v Hinterkaifecku?



K rozuzlení došlo takto. Spisovatel Bill James se rozhodl vyšetřit vyvraždění rodiny ve Villisce. Zdálo se mu, že někdo, kdo se dopustil takového činu (vyvraždění celé rodiny sekerou za použití tupé strany), musel být velice narušený a možná se dopustil i dalšího činu. Jeho podezření se ukázalo jako správné a při svém hledání narazil na 25 podobných zločinů napříč Oregonem, Kansasem, Floridou a mnoha dalších míst. Autor Muellerovi přiděluje 14 vyvražděných rodin, ale zbytek nevylučuje. Všechny vraždy měly podobné znaky. Rodina žijící poblíž železniční stanice (proto přezdívka „Muž z vlaku“), vyvražděna sekerou za použití tupé strany, kterou vrah ponechal na místě činu. Těla byla přikryta povlečením nebo něčím jiným. Ve všech rodinách se objevovala mladá dívka, která na rozdíl od ostatních zavražděných nesla stopy po boji. Vrah měl na spoustě místech činů také ejakulovat, proto autor spekuluje, že Muellerovou hlavní motivací byly tyto mladé dívky, na kterých ukájel své sadistické choutky.

Autor na Muellera přišel díky záznamům od policie, novinářů a soukromých detektivů, kteří ho spojovali s některými vraždami. Moc informací však o Muellerovi není. Je známo, že pracoval jako potulný dřevorubec a spousta těchto vražd byla spáchána v blízkosti lesů, kde probíhala těžba dřeva. Blízkost vražd železničním stanicím taky může znamenat, že vrah po vraždě hned odjel někam jinam nebo pravý opak, že přijel a hned po příjezdu si vyhlédl oběti, anebo obojí dohromady.



Nechci se pouštět do nějakých větších spekulací o Muellerově osobnosti, protože toho o něm vím velmi málo, ale jeho zaměření na mladé dívky vypovídá, že v mládí nejspíš neměl u holek moc štěstí a samozřejmě jako u každého sériového vraha, musel mít mizerné dětství celkově.

Důvodem proč se o něm tak dlouho nevědělo byla nedostatečná spolupráce policie v té době, což bylo problémem i u případů mnoha sériových vrahů mnohem později. Ale v této době to snad nelze ani vyčítat, protože komunikace byla velmi omezená, a ještě neexistovala ani F.B.I. O těchto vraždách se navíc mluvilo většinou jen v lokálních novinách a v té době se prostě toho o vraždách moc nevědělo. Pojem sériový vrah byl ustanoven až o skoro 80 let později. Větší překvapení by bylo, kdyby ho v té době napříč tolika státy dokázali spojit s těmi vraždami.

Autor knihy dále spekuloval o tom, že Mueller může být odpovědný i za vyvraždění rodiny v Hinterkaifecku (německý statek) roku 1922. Mueller se totiž mohl ze strachu z dopadení přestěhovat zpátky do Německa. Jak jsem psal, pár lidí ho spojilo s některými vraždami, a tak se mohl vystrašit. V Americe skončil s vražděním roku 1912, takže je klidně možné, že by to mohl udělat, sice toto vyvraždění neslo pár odlišností (více zde Vyvraždění rodiny v Hinterkaifecku  ), ale na druhou stranu, byla to taky dlouhá doba, co vraždil naposledy a tak mohl získat nové zvyky a oblíbit si nový předmět k vraždění (sekero krumpáč, pořád jsem nezjistil, jak se to jmenuje :D ). Navíc ve spoustě věcí se vraždy v Hinterkaifecku podobají těm v Americe. Sám autor tuto svoji teorii však bere s rezervou a nepřikládá ji takovou váhu. Vzhledem k tomu, co je mi známo o Hinterkaifecku, tak opravdu nevím, možné to je, ale kdo si přečetl můj článek o té události, tak ví, že tam byl ještě jeden pravděpodobný podezřelý.

Já osobně si nejsem jistý, jestli jsou všechny informace, které jsem našel pravdivé, nevím, jestli autorovi knihy věřit, ale z toho, co jsem našel to na mě nepůsobí jako lež. A mnoho lidí mu dává za pravdu, takže na tom asi něco bude. Knihu jsem nečetl, chtěl jsem ji přečíst, ale momentálně není čas a hlavně chuť, protože to prý není napsáno moc dobrým stylem a většina informací je prý o vraždách, které nakonec autor ani nespojuje s vrahem. Nicméně… někdy se na to možná vrhnu a pak tento článek aktualizuju.

Tady mě můžete podpořit na facebookové stránce https://m.facebook.com/pg/Rolavsen/posts/

Komentář lze nastavit i jako anonymní, stačí rozkliknout jen tu maličkou obrácenou pyramidku po rozkliknutí "Zadejte svůj komentář." 

Byl bych rád, a měli byste moje poděkování, kdybyste mi tu vážně hodili  koment, aby měl můj blog větší dosah a já větší motivaci pro psaní:) 

Rovněž můžete kliknout na ohodnocení, to bych také velmi ocenil:)

Komentáře

  1. Je to rozhodně zajímavé a asi bych i věřila verzi, že za vraždy v Hinterkaifecku může právě tento vrah. Možnosti cestování byly a třeba v Německu našel tu "novou" zbraň, jak sám píšeš. Nebo to taky možná byla náhoda, ale... Upřímně nevím co si o tom myslet, třeba se tím ještě někdo bude zabývat a případ dopadne úplně jinak. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak němečtí policisté to po roce 2000 údajně vyřešili, ale nechtějí to zvěřejnit kvůli příbuzným pachatele.

      Vymazat
  2. Je to hodně zajímavý :D

    OdpovědětVymazat
  3. Samo o sobě je to logické že to byl onen muž z vlaku. Škoda jen že se nejspíš nikdy nedozvíme kdo to opravdu byl a zda to udělal. -Élan-

    OdpovědětVymazat

Okomentovat