Pravda o V zajetí démonů 3 (případ Devil made me do it) - Byl Arne Cheyenne Johnson skutečně posedlý démonem nebo šlo o podvod?

V zajetí démonů 3 si bere na paškál jeden z nejkontroverznějších případů manželů Warrenových, kdy se Warrenovi zastávali muže, který se v USA jako první hájil u soudu za vraždu tím, že byl prý posednut démonem. Co je na tom pravdy a můžeme ji vůbec zjsitit?

Abychom si tyto palčivé otázky zodpověděli, musíme se dostat až k úplnému začátku. 

Podle Eda a Lorraine Warrenových a pár dalších lidí, došlo roku 1980 k posednutí jedenáctiletého chlapce Davida Glatzela.

https://i2-prod.mirror.co.uk/incoming/article14156738.ece/ALTERNATES/s615b/1_Ed-and-Lorraine-Warren.jpg

Rodina si s chlapcem nevěděla rady a proto zkontaktovala kněze a poté Warrenovy, a následně měl proběhnout exorcismus, jehož svědkem byl Arne Cheyenne Johnson, snoubenec Davidovi sestry Debbie.

Po tomto exorcismu měl do Arna vstoupit jeden z vyhnaných démonů a údajně kvůli tomu 16. února 1981 zabil Alana Bona, u kterého s Debbie bydlel, a u něhož ona pracovala v chovatelské stanici.

Bono utrpěl 4-5 bodnutí nožem do hrudi.

Osudného dne šli Arne (ten se v práci hodil marod, aby navštívil Debbie v práci), jeho sestra Wanda, Debbie + její devítiletá neteř, a Alan Bono společně na oběd a poté se vrátili do chovatelské stanice. Oba muži toho hodně vypili a Bono měl z nějakého důvodu chytnout Mary a nechtěl jí pustit. Debbie se situaci snažila uklidnit, ale Arne měl chytit nějaký záchvat (údajně kvůli tomu posednutí) a Bona proto ubodal.

U soudu se chtěl Arne hájit tím, že byl posednutý. Byl to historicky první případ v USA, kdy se chtěl někdo hájit něčím takový. Samozřejmě mu to nebylo povoleno a dostal za vraždu 10-20 let vězení. Nakonec si odseděl jen 5 let, za dobré chování.

Jak si to celé vysvětlit? 

David Glatzel měl dlouhou dobu psychické problémy. Trpěl deziluzemi a občas halucinacemi. Rodina si s tím nevěděla moc rady. 

Arne Johnson údajně s chlapcem trávil hodně času měsíc před onou vraždou, aby mu vylepšil náladu. Někdy v té době se totiž nastěhoval do domu Glatzelových.

Davidův stav se však nelepšil a není moc známo, co se dělo dál, ale nakonec došlo k onomu zkontaktování kněze a následně Warrenových. Poté proběhl exorcismus, jenž údajně provádělo 6 knězů a chlapec měl být v pořádku.

Arne a Debbie se přestěhovali z rodinného domu do bytu, jenž vlastnil Alan Bono, který také Debbie zaměstnával v chovatelské stanici.

Pak došlo k Bonově vraždě a Warrenovi se celé věci chytli pořádně za pačesy. Od začátku tvrdili, že Arne je nevinný, a že byl posednutý démonem. 

V té době už plánovaly, že napíšou knihu a k tomu potřebovali vyslechnout rodinu. Pravděpodobně tak učinili už při události s posednutým Davidem.

Moc teď nevím, jak to na sebe chronologicky navazuje. Nevím, jestli Warrenovi rodinu Glatzelových oslovili až poté vraždě nebo vážně došlo k té události s posednutým Davidem, a nebylo to řečeno jen jako pozadí Arneho příběhu.

Jsou dvě možnosti, buď se jen chytli příležitosti vydělat na zajímavém příběhu, anebo to vážně proběhlo tak, že Warrenovi prvně řešili Davidův případ a pak teprve došlo k té vraždě.

Nenašel jsem o tom moc informací, ale pro rodinu by asi bylo příhodné tvrdit tu druhou verzi kvůli Arnovi. Možná to vážně bylo domyšleno až zpětně, ale jistě to nevím, takže to berte se silnou rezervou jako teorii. U vymítání prý bylo 6 knězů, ale jestli je to pravda, není potvrzeno. 

Mohlo to také být tak, že rodina zkontaktovala kněze, došlo k vymítání, pak došlo k vraždě a díky tomu si celé věci všimli Warrenovi nebo je kontaktovala rodina. Možná to byl celé Arnův nápad, aby se vyhnul vězení.

Vzhledem k tomu, že jsem nikde nenašel nic o tom, že by vymítání bylo vymyšlené (ale bavíme se tu o roku 1980), tak to asi vážně proběhlo tak, jak se říká. Jistě to však nevíme a nejspíše ani vědět nebudeme.

Každopádně Warrenovi rodině slíbili, že z nich budou milionáři díky vydání knihy, takže rodina svědčila pro historku o posednutí, a také to pomáhalo snoubenci Debbie.

Jediný z rodiny, kdo měl už od začátku pochybnosti, byl Carl, Davidův starší bratr. Ten si vůbec nemyslel, že byl jeho bratr posednutý, zejména proto, že exorcismus moc nepomáhal a David ve skutečnosti potřeboval pomoc odborníků. Jenže rodina byla zlákána vidinou peněz + to sloužilo jako Arnova obhajoba.

Po uplynutí delší doby a vydání knihy však začaly na povrch vycházet jisté skutečnosti.

Třeba ta, že v podstatě kromě Debbie, už nikdo z rodiny Glatzelů nepodporoval tvrzení Warrenových. Debbie vlastně nemohla tvrdit nic jiného, protože byla pořád s Arnem Johnsonem, tudíž, kdyby šla proti tvrzení Warrenových, tak nemá omluvu pro svého manžela.

Carl, který byl už od začátku proti, byl v knize vykreslen záporně, a to prý kvůli své skepsi. Dokonce Warrenovy zažaloval spolu se svým bratrem Davidem, jenž měl být posednutý. Tomu prý Warrenovi zničili život, protože nálepka posednutého chlapce se z něj už neslepila, navíc má ve skutečnosti psychické problémy a v té době potřeboval opravdovou pomoc. Nicméně to se soudem moc nedopadlo a není o tom zase tolik informací, abych mohl napsat něco konkrétního. Carl chtěl také napsat knihu, ale nevím o tom, že by jí kdy napsal. Našel jsem jen nějaké info o tom, že prý vyšla v nějakém malém nákladu, ale kdo ví, jak je to ve skutečnosti.

Nejvíc mě zaráží to, že Arne Johnson podle všeho ani nebyl vymítán, takže jak se zbavil svého démona? Ed Warren k tomu řekl něco o tom, že Arne se poučil a už se nedá na stranu ďábla, což nedává moc smysl, vzhledem k tomu, že ďábla se přece zbavíte jen exorcismem, alespoň podle toho, co se obvykle tvrdí. Nebo se snad pletu? 

A proč Arne vůbec zavraždil Bona, pokud to nebylo kvůli démonům?

Vzhledem k tomu, že Debbie pro něj pracovala a s Arnem žili v bytě, který vlastnil Bono, tak mě napadá, že mezi nimi postupem času vznikl nějaký konflikt, možná v jeho centru byla Debbie, a když se oba muži napili, tak se rozhodli si to vyříkat. Je to však jen teorie.

Tenhle případ sice není tak jasný podvod, jako ten s rodinou Perronových (odkaz zde: Skutečné V zajetí démonů), ale proč by rodina lhala o tom, že ve skutečnosti jejich syn/bratr posedlý nebyl? Vydírali je snad démoni, aby o jejich existenci lhali světu? (ano zní to absurdně a nemyslím to vážně, ale... :D) Nebo je to prostě tak, jak to vypadá?

Upřímně, každý si může vymyslet teorii, proč by to mohla být pravda, ale pokud nebudu hledět na teorie, že je vydírali démoni (což je moje teorie, ale samozřejmě jí nevěřím, jen se snažím ukázat i druhou stranu, jak by to mohlo být, i když je to velmi absurdní), zůstává nám tu jediná věc, a to je to, že to bylo všechno vymyšlené. Protože pokud byl chlapec skutečně posedlý, rodina by asi těžko šla proti Warrenovým, když by to znamenalo „rouhat se proti Bohu.“ Jedině pokud by je vážně vydírali démoni, aby lhali, což mi přijde tak stupidní, že nevím, proč to píšu.

Lorraine, po novější reakci rodiny, bránila sebe a svého manžela tím, že Carl chce akorát vydělat peníze, a že v přítomnosti vymítání bylo několik knězů. Jenže ti knězi se k tomu nechtěli moc vyjadřovat a je tam v tomhle ohledu dost nejasností.

Pro mě je to jasný podvod, protože Warrenovi byli potvrzení lháři a podvodníci (potvrzené podvody: Amityville, Rodina Perronových (V zajetí démonů 1)), a kdyby skutečně existovaly takové paranormální síly, proč by Warrenovi lhali v těch jiných případech a v tomhle měli říkat pravdu? Proč bychom měli věřit lhářům?

Co si o tom myslíte vy? 

Jestli Warrenovým věříte, jak si to vysvětlujete?

Komentáře